sorbet napój truskawkowy

lekki i orzeźwiający napój, który jest tak niezbędny w upale!
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 18 g
74 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 40 min

sorbet (lub sorbet) to stary, szeroko rozpowszechniony rodzaj napojów bezalkoholowych kuchni arabskiej. Sorbet-wykonany z soków owocowych z cukrem, do którego dodaje się wszelkiego rodzaju przyprawy i lody. Aby przygotować ten napój truskawkowy, najpierw dokładnie myjemy jagody lub owoce (w tym przypadku truskawki), wyciskamy z nich sok, przecedzamy wyciśnięty sok przez gazę lub sitko i pozostawiamy na chwilę do zaparzenia. Następnie wlej cukier granulowany do soku i dobrze wymieszaj (możesz użyć blendera, miksera lub miotły). Wlej wodę do rondla i umieść na kuchence. Gdy tylko woda się zagotuje, wyjmij garnek z wodą z pieca i ostudź. Dodaj sok do ciepłej przegotowanej wody i wymieszaj. Następnie ponownie stawiamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1-2 minuty, ciągle mieszając. Sorbet należy teraz schłodzić. Aby to zrobić, włóż sorbet do lodówki na 5-6 godzin. Ten rodzaj orzeźwiającego napoju można podawać z dowolnym jedzeniem. Moje dzieci uwielbiają sorbet bardziej niż soki w opakowaniach. Dlatego od maja do listopada zawsze mamy sorbet w lodówce. Zimny sorbet truskawkowy jest dokładnie tym, czego potrzebujesz latem w gorących krajach. Spróbuj I ty. Jestem pewien, że będziesz zadowolony. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy