skład / składniki
metoda gotowania
sorbet (lub sorbet) to stary, szeroko rozpowszechniony rodzaj napojów bezalkoholowych kuchni arabskiej. Sorbet-wykonany z soków owocowych z cukrem, do którego dodaje się wszelkiego rodzaju przyprawy i lody. Aby przygotować ten napój truskawkowy, najpierw dokładnie myjemy jagody lub owoce (w tym przypadku truskawki), wyciskamy z nich sok, przecedzamy wyciśnięty sok przez gazę lub sitko i pozostawiamy na chwilę do zaparzenia. Następnie wlej cukier granulowany do soku i dobrze wymieszaj (możesz użyć blendera, miksera lub miotły). Wlej wodę do rondla i umieść na kuchence. Gdy tylko woda się zagotuje, wyjmij garnek z wodą z pieca i ostudź. Dodaj sok do ciepłej przegotowanej wody i wymieszaj. Następnie ponownie stawiamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1-2 minuty, ciągle mieszając. Sorbet należy teraz schłodzić. Aby to zrobić, włóż sorbet do lodówki na 5-6 godzin. Ten rodzaj orzeźwiającego napoju można podawać z dowolnym jedzeniem. Moje dzieci uwielbiają sorbet bardziej niż soki w opakowaniach. Dlatego od maja do listopada zawsze mamy sorbet w lodówce. Zimny sorbet truskawkowy jest dokładnie tym, czego potrzebujesz latem w gorących krajach. Spróbuj I ty. Jestem pewien, że będziesz zadowolony. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g