skład / składniki
metoda gotowania
kiedyś kupiłem niesamowite pyszne na rynku. Gatunek przypominał zwykły strąk lub Sopel. Dowiedziałem się od sprzedawcy, że przysmak nazywa się churchkhela. To jeden z orientalnych słodyczy. Udało się również zapytać o kulinarny przepis na to stworzenie. Chcę się z wami podzielić. Weź swoje ulubione orzechy. Uwielbiam orzechy włoskie i orzechy laskowe. Modne jest stosowanie orzechów laskowych w całości, a orzech jest lepszy do połamania. Orzechy należy nosić na grubej nici, której długość wynosi około 25 centymetrów. Zawiąż zwykły mecz na jednym końcu nici. Gdy orzechy znajdą się na nitce, zrób pętlę na drugim końcu. Umieść sok winogronowy na kuchence w rondlu. Należy go gotować na małym ogniu przez 3 godziny. Stopniowo dodawaj cukier do soku, usuwaj pianę i mieszaj. Po wyłączeniu ognia i schłodzeniu powstałej masy do 45 stopni można do niej dodać mąkę. Dodaj ostrożnie, aby nie zbłądził w grudki, ale zamienił się w jednorodną masę wraz z sokiem. Następnie kontynuuj gotowanie tej masy. Powinien odparować do czwartorzędowej objętości. Taka masa nazywa się na wschodzie Tataru. W nim musisz trzymać pakiet orzechów trzy razy na pół minuty. Następnie powiesić churchkhela do wyschnięcia na słońcu. Powinna przestać przyklejać się do rąk. Następnie zdejmij go i zawiń w ręcznik z płótna. Po umieszczeniu go w dobrze wentylowanym pomieszczeniu przez 3 miesiące. To wszystko. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g