budyń z semoliny na mleku ze śmietaną
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuj zwykłą kaszę mannę w mleku zmieszanym z pół szklanki cukru i soli. Zajmie nam to piętnaście minut, nie więcej. Gdy tylko owsianka zgęstnieje, zdejmij z ognia i pozwól jej ostygnąć. Oddziel żółtka od białek. Wlej drugą część cukru do żółtek i ubij na biało. Białka ubijamy osobno w mocną pianę. Najpierw wymieszaj białka z owsianką, a następnie ostrożnie wprowadź ubite białka. Delikatnie wymieszaj. Posmaruj dno przygotowanej formy olejem i posyp posiekaną bułką tartą. Wlej do niego owsiankę, wyrównaj powierzchnię, posmaruj kwaśną śmietaną i włóż do piekarnika na 170 stopni. Tutaj nasz budyń z kaszy manny będzie trwał nie dłużej niż dwadzieścia minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g