skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc wszystko, czego potrzebujemy, to kupić niezbędne komponenty. Następnie bierzemy odpowiednią patelnię i wlewamy do niej wszystkie toffi (bez opakowań - na wszelki wypadek wyjaśniam)). Umieść patelnię w łaźni wodnej, aby toffi się nie przypaliło. I na małym ogniu zaczynamy je topić. W razie potrzeby wlej mleko. Tak! Toffi lepiej kupić takie "kruche", nie kleiste. W przeciwnym razie ciasto będzie jak guma, a tego oczywiście nie potrzebujemy. I jeszcze jedno: takie jedzenie jest wysoce odradzane osobom starszym ze sztucznymi szczękami. Nasza prababka próbowała go wypróbować, więc zostawiła swoją szczękę na torcie.
po każdym patyku kukurydzianym zanurzamy do połowy masę toffi i rozprowadzamy na przygotowanym naczyniu. Patyczki należy układać w formie zjeżdżalni. Ciasto zjada się w ten sam sposób: po jednym patyku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Toffi - 395 kcal/100g