skład / składniki
gotowanie krok po kroku
oddziel żółtka i białka. Wymieszaj żółtka z jogurtem, wanilią i dwiema łyżkami cukru.
gotujemy mleko, a następnie wprowadzamy do niego masę żółtkową, wszystko mieszamy.
ubij białka wraz z pozostałym cukrem w stabilną pianę. Wymieszaj je z kremem waniliowym.
rozwałkuj ciasto francuskie i wytnij z niego prostokąty. Nakłuwamy je widelcem w wielu miejscach i pieczemy na blasze do pieczenia, uprzednio skropionej wodą. Pieczemy 8 minut w 180 stopniach.
gdy ptysie zostaną upieczone, odstaw je na chwilę, wyjmując je z piekarnika wraz z blachą do pieczenia.
cukier puder z sokiem malinowym wymieszaj i posmaruj nimi ptysie.
nakładamy na nie krem, na którym-maliny. Przykryj jeden prostokąt drugim, a następnie trzecim.
udekoruj powierzchnię wielopiętrowych ptysiów sokiem malinowym i cukrem pudrem zmieszanym ze sobą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal / 100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g