te małe pieczone produkty mają niesamowitą lekkość i są łatwe do wykonania. Wystarczy rzucić okiem na przepisy na ptysie z ciasta francuskiego, możesz podziwiać ich różnorodność. Niektórzy ludzie wolą gotować je bez nadzienia, posypując trochę cukrem, a inni wykorzystują całą swoją kulinarną wyobraźnię. Jako nadzienie stosuje się szeroką gamę składników: jagody i drobno posiekane kawałki owoców, dżemy, a nawet czekoladę.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
ciasto francuskie | 400 | 6 | 25.9 | 34.8 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
jabłka | 47 | 0.4 | 0.4 | 9.8 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
nawet niedoświadczony kucharz może ugotować tak cudowną ucztę, po zapoznaniu się z poradami profesjonalistów. Co więcej, to stworzenie może być pikantne i bardzo satysfakcjonujące. Takie produkty są nadziewane twarogiem, serem, mięsem, szynką, jajkami, grzybami, warzywami, orzechami, rybami lub owocami morza. Aby poprawić aromat i urozmaicić odcienie smaku, możesz dodać zioła: cebulę, koperek, pietruszkę, czosnek niedźwiedzi itp.