strudel jabłkowy z rodzynkami i orzechami z ciasta francuskiego

dzieci będą zachwycone! Proste, szybkie i domowe! Strudel to przepis na jabłko kuchni niemieckiej, co wyraźnie wskazuje część jego nazwy. O wiele częściej nazywam to po prostu" szarlotką", chociaż strudel i zwykłe ciasto jabłkowe nie są dokładnie takie same.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 57 % 21 g
216 kcal
IG: 27 / 73 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

jeśli planujesz jakąś uroczystą ucztę lub po prostu zdecydowałeś się rozpieszczać swoich bliskich czymś pysznym, po prostu nie możesz się obejść bez tego przepisu kulinarnego. Wiele gospodyń domowych wydaje się, że przygotowanie świątecznego posiłku jest czymś strasznym, ale korzystając z tego przepisu, stanie się jasne, że można przygotować prawdziwe świąteczne danie bez poświęcania szczególnego wysiłku.

więc przygotuj strudel jabłkowy z ciasta francuskiego.

najpierw obierz jabłka, usuń z nich rdzenie i nasiona, a następnie zetrzyj je na tarce o dużym przekroju. Zalej rodzynki wrzącą wodą, aby zmiękły. Posiekaj jądra orzechów i wymieszaj orzechy, rodzynki i jabłka. Na początku wskazano, że potrzebne są słodkie jabłka, ale jeśli nie, dodaj trochę więcej cukru.

następnie rozłóż ciasto na płaskiej powierzchni i umieść nadzienie na środku warstwy, rozprowadź na całej powierzchni i przykryj drugą warstwą. Teraz oślepiamy razem górną i dolną warstwę.

kładziemy strudel na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Teraz pieczemy go przez około pół godziny. Jeśli trochę się nie upiecze, będzie bardziej miękki, a jeśli się upiecze, będzie bardziej chrupiący.

po upieczeniu strudla jabłkowego można go ozdobić na wierzchu według własnego uznania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g

Podobne przepisy