skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jeśli planujesz jakąś uroczystą ucztę lub po prostu zdecydowałeś się rozpieszczać swoich bliskich czymś pysznym, po prostu nie możesz się obejść bez tego przepisu kulinarnego. Wiele gospodyń domowych wydaje się, że przygotowanie świątecznego posiłku jest czymś strasznym, ale korzystając z tego przepisu, stanie się jasne, że można przygotować prawdziwe świąteczne danie bez poświęcania szczególnego wysiłku.
więc przygotuj strudel jabłkowy z ciasta francuskiego.
najpierw obierz jabłka, usuń z nich rdzenie i nasiona, a następnie zetrzyj je na tarce o dużym przekroju. Zalej rodzynki wrzącą wodą, aby zmiękły. Posiekaj jądra orzechów i wymieszaj orzechy, rodzynki i jabłka. Na początku wskazano, że potrzebne są słodkie jabłka, ale jeśli nie, dodaj trochę więcej cukru.
następnie rozłóż ciasto na płaskiej powierzchni i umieść nadzienie na środku warstwy, rozprowadź na całej powierzchni i przykryj drugą warstwą. Teraz oślepiamy razem górną i dolną warstwę.
kładziemy strudel na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Teraz pieczemy go przez około pół godziny. Jeśli trochę się nie upiecze, będzie bardziej miękki, a jeśli się upiecze, będzie bardziej chrupiący.
po upieczeniu strudla jabłkowego można go ozdobić na wierzchu według własnego uznania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g