skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kulinarny przepis na tę sałatkę Gorąco polecam wszystkim zwolennikom prawidłowego odżywiania. Głównym urokiem sałatki z bakłażana i pomidorów z mozzarellą jest idealne połączenie potraw. A główną atrakcją są bakłażany pieczone w piekarniku. Takie jedzenie to prawdziwa uczta dla smakoszy. Bakłażany myjemy i kroimy w kółka, które układamy na blasze wyłożonej pergaminem i natłuszczonej 1 łyżką.łyżka oliwy z oliwek. Na wierzchu koła bakłażana smarujemy 2 łyżki. łyżki oleju, solimy i posypujemy czarnym pieprzem do smaku. Wysyłamy blachę do pieczenia do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy bakłażany przez 10 minut. Wskaźnikiem ich gotowości jest miękkość i złoty kolor. Usuń gotowe bakłażany z arkusza i ostudź. Podczas gdy bakłażany stygną, pokrój pomidory i mozzarellę w plasterki. Następnie przygotowujemy sos sałatkowy, mieszając pozostały olej, ocet balsamiczny, sól i czarny pieprz. Przygotowane warzywa i ser układamy na talerzu, posypując liśćmi bazylii i polewając dressingiem. Sałatka z bakłażana i pomidorów z matzarellą jest gotowa, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g