Sałatka z bakłażana i pomidorów z mozzarellą szybka i prosta

niezwykle smaczna przekąska warzywna dla tych, którzy cenią sobie lekkość!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 22 % 5 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

kulinarny przepis na tę sałatkę Gorąco polecam wszystkim zwolennikom prawidłowego odżywiania. Głównym urokiem sałatki z bakłażana i pomidorów z mozzarellą jest idealne połączenie potraw. A główną atrakcją są bakłażany pieczone w piekarniku. Takie jedzenie to prawdziwa uczta dla smakoszy. Bakłażany myjemy i kroimy w kółka, które układamy na blasze wyłożonej pergaminem i natłuszczonej 1 łyżką.łyżka oliwy z oliwek. Na wierzchu koła bakłażana smarujemy 2 łyżki. łyżki oleju, solimy i posypujemy czarnym pieprzem do smaku. Wysyłamy blachę do pieczenia do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy bakłażany przez 10 minut. Wskaźnikiem ich gotowości jest miękkość i złoty kolor. Usuń gotowe bakłażany z arkusza i ostudź. Podczas gdy bakłażany stygną, pokrój pomidory i mozzarellę w plasterki. Następnie przygotowujemy sos sałatkowy, mieszając pozostały olej, ocet balsamiczny, sól i czarny pieprz. Przygotowane warzywa i ser układamy na talerzu, posypując liśćmi bazylii i polewając dressingiem. Sałatka z bakłażana i pomidorów z matzarellą jest gotowa, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy