ciasto orzechowe po czesku

słodycze nie mogą się oprzeć! Niesamowicie smaczne, proste i bardzo szybkie!
SvetlanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 66 % 41 g
322 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

Czeska kuchnia słynie z soczystych i słodkich deserów. Jednym z takich dań jest ciasto orzechowe po czesku. Biorę wstępnie schłodzone jajka i oddzielam żółtka od białek. Mieszam żółtka z białym cukrem, dodaję krakersy, które najpierw mieszam z orzechami włoskimi. Białka ubijam w pianę i rozprowadzam na żółtkach. Następnie delikatnie mieszam je od góry do dołu. Posmaruj masłem okrągłą formę do ciasta i posyp mąką. Ogrzewam piekarnik i wkładam do niego ciasto.
gotowość testu sprawdzam drewnianym patyczkiem. Gotowy biszkopt kroję na 2 ciasta i impregnuję je masą orzechów. Układam ciasta jeden na drugim, smaruję kremem na wierzchu i układam pomarańczowe plasterki na całej powierzchni, z wyjątkiem środka. Środek i boki ciasta wypełniam krówką.
Impregnat do herbatników przygotowuję w ten sposób: łączę cukier z posiekanymi orzechami i mlekiem. Mieszaninę, mieszając, gotuję, aż orzechy będą miękkie.
w przypadku śmietany zmielić jajka na biało z cukrem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz zmielone orzechy. Mieszanina jest mielona, aby nie było dużych kawałków orzechów i stopniowo wlewam gorące mleko. Wkładam pojemnik ze śmietaną do małego ognia i gotuję do gęstości, ciągle mieszając. Następnie schładzam i dodaję masło.
W przypadku krówki kakao mieszam z cukrem, dodaję wodę i gotuję, aż zgęstnieje. Pozwól mi trochę ostygnąć i dodaj olej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy