skład / składniki
metoda gotowania
Czeska kuchnia słynie z soczystych i słodkich deserów. Jednym z takich dań jest ciasto orzechowe po czesku. Biorę wstępnie schłodzone jajka i oddzielam żółtka od białek. Mieszam żółtka z białym cukrem, dodaję krakersy, które najpierw mieszam z orzechami włoskimi. Białka ubijam w pianę i rozprowadzam na żółtkach. Następnie delikatnie mieszam je od góry do dołu. Posmaruj masłem okrągłą formę do ciasta i posyp mąką. Ogrzewam piekarnik i wkładam do niego ciasto.
gotowość testu sprawdzam drewnianym patyczkiem. Gotowy biszkopt kroję na 2 ciasta i impregnuję je masą orzechów. Układam ciasta jeden na drugim, smaruję kremem na wierzchu i układam pomarańczowe plasterki na całej powierzchni, z wyjątkiem środka. Środek i boki ciasta wypełniam krówką.
Impregnat do herbatników przygotowuję w ten sposób: łączę cukier z posiekanymi orzechami i mlekiem. Mieszaninę, mieszając, gotuję, aż orzechy będą miękkie.
w przypadku śmietany zmielić jajka na biało z cukrem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz zmielone orzechy. Mieszanina jest mielona, aby nie było dużych kawałków orzechów i stopniowo wlewam gorące mleko. Wkładam pojemnik ze śmietaną do małego ognia i gotuję do gęstości, ciągle mieszając. Następnie schładzam i dodaję masło.
W przypadku krówki kakao mieszam z cukrem, dodaję wodę i gotuję, aż zgęstnieje. Pozwól mi trochę ostygnąć i dodaj olej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g