wieże bakłażana

spektakularne danie o delikatnym kremowym smaku. Zaskocz swoich gości!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 21 % 5 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

to spektakularne danie jest idealne na imprezę, którą postanowił zorganizować początkujący kucharz. Wieże z bakłażana nadają się zarówno na przystawkę, jak i mogą służyć jako dodatek do mięsa. Kulinarny przepis na to jedzenie jest prosty do prymitywnego.
najpierw włącz piekarnik i podgrzej go do 200 stopni. Dokładnie umyj bakłażany, Usuń szypułki i pokrój je w plastry o grubości około 1 cm.
na patelni podgrzej dwie łyżki oleju i usmaż plastry bakłażana po obu stronach. Pomidory myjemy i kroimy w pierścienie o grubości jednego centymetra. Ser mozzarella jest okrągły, więc krojenie go w dokładnie te same kółka nie stanowi problemu. Teraz budujemy wieżę - plasterek bakłażana, plasterek pomidora, plasterek sera, gałązkę bazylii. I kolejna warstwa w tej samej kolejności. Przykryj wierzch pomidora. Posyp mieszanką soku pomidorowego z octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
nasmaruj naczynie do pieczenia lub patelnię i ostrożnie umieść tam nasze wieże. Gotuj je przez około 15 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy