skład / składniki
gotowanie krok po kroku
to spektakularne danie jest idealne na imprezę, którą postanowił zorganizować początkujący kucharz. Wieże z bakłażana nadają się zarówno na przystawkę, jak i mogą służyć jako dodatek do mięsa. Kulinarny przepis na to jedzenie jest prosty do prymitywnego.
najpierw włącz piekarnik i podgrzej go do 200 stopni. Dokładnie umyj bakłażany, Usuń szypułki i pokrój je w plastry o grubości około 1 cm.
na patelni podgrzej dwie łyżki oleju i usmaż plastry bakłażana po obu stronach. Pomidory myjemy i kroimy w pierścienie o grubości jednego centymetra. Ser mozzarella jest okrągły, więc krojenie go w dokładnie te same kółka nie stanowi problemu. Teraz budujemy wieżę - plasterek bakłażana, plasterek pomidora, plasterek sera, gałązkę bazylii. I kolejna warstwa w tej samej kolejności. Przykryj wierzch pomidora. Posyp mieszanką soku pomidorowego z octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
nasmaruj naczynie do pieczenia lub patelnię i ostrożnie umieść tam nasze wieże. Gotuj je przez około 15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g