Rolada wędzona Karlowarska

zafunduj gościom pyszne! Apetyczny i niesamowicie szybki! Nie tak dawno odwiedziłam Czechy. O ile podobała mi się Praga i Karlowe Wary, o tyle miło było poznać czeską kuchnię. Powiem wprost - różnorodność jedzenia zadziwia wyobraźnię. Ale szczególnie zakochałem się w karlowarskiej wędzonej bułce, którą później często zamawiałem w różnych restauracjach. Po powrocie do domu znalazłem w Internecie kulinarny przepis na to danie i ugotowałem go. Teraz chcę podzielić się z wami zawiłościami gotowania tej wędzonej bułki.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 61 % 20 g
węglowodany 0 % 0 g
225 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

więc bierzemy miąższ cielęcy, kroimy mięso wzdłuż, aby uzyskać warstwę 2 razy większą niż oryginał. Powstały kawałek dobrze solimy i bijemy. Teraz układamy nadzienie naszej bułki. Przykryj cienkimi plasterkami smalcu, wędzonego mięsa (lub szynki). Bierzemy jajka, ubijamy je i lekko smażymy na oleju. Po schłodzeniu jajek posmaruj nimi nadzienie.

teraz posyp drobno posiekanymi piklami. Następnie zwijamy mięso w ciasną rolkę, krawędzie i środek rolki należy związać nitką, aby nadzienie nie wypadło.

smaż wędzoną bułkę z obu stron na gorącej patelni przez 5-10 minut. Następnie wlej wodę, włóż patelnię do piekarnika na półtorej godziny (nie zapomnij okresowo podlewać bułki sokiem mięsnym. Danie podajemy z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami, ryżem, duszonymi warzywami, sałatką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy