wołowina po szkocku
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
pokrój wołowinę na duże kawałki i włóż do miski. Dodaj liść laurowy i czosnek. Wlać piwo. Moczyć przez kilka godzin w lodówce (noc).
wlać marynatę zaparzoną przez noc do osobnego pojemnika. Nadmiar wilgoci z kawałków mięsa osuszyć serwetkami.
na połowie warzyw i masła w dużym rondlu smażyć mięso partiami, aż powstanie skorupa i wyjąć do osobnej miski łyżką cedzakową.
a na pozostałym oleju smażyć przez 10 minut cebulę i boczek pokrojone w kostkę. Dodaj tam, mieszając, mąkę i wcześniej odsączoną marynatę.
po złożeniu z powrotem do garnka smażone mięso. Doprowadzić wszystko do wrzenia.
następnie całość przykryć orzechami i wysłać do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, dusić przez 2 godziny.
gdy nasze mięso jest gotowe, rozwałkuj ciasto cienką warstwą na posypanej mąką powierzchni i wytnij z niego koła.
Średnica kół jest równa średnicy naczyń, w których mięso będzie podawane na stół (miski, głębokie talerze). W temperaturze 200 stopni pieczemy przez 5-7 minut. Niech ostygnie.
a przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i przykryj przygotowaną pokrywką.
ciasto na "pokrywki": wymieszaj wszystkie produkty (zobacz, ile zajmie mąka), aby uzyskać miękkie i elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Ugniatamy i odstawiamy na pół godziny.
wlać marynatę zaparzoną przez noc do osobnego pojemnika. Nadmiar wilgoci z kawałków mięsa osuszyć serwetkami.
na połowie warzyw i masła w dużym rondlu smażyć mięso partiami, aż powstanie skorupa i wyjąć do osobnej miski łyżką cedzakową.
a na pozostałym oleju smażyć przez 10 minut cebulę i boczek pokrojone w kostkę. Dodaj tam, mieszając, mąkę i wcześniej odsączoną marynatę.
po złożeniu z powrotem do garnka smażone mięso. Doprowadzić wszystko do wrzenia.
następnie całość przykryć orzechami i wysłać do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, dusić przez 2 godziny.
gdy nasze mięso jest gotowe, rozwałkuj ciasto cienką warstwą na posypanej mąką powierzchni i wytnij z niego koła.
Średnica kół jest równa średnicy naczyń, w których mięso będzie podawane na stół (miski, głębokie talerze). W temperaturze 200 stopni pieczemy przez 5-7 minut. Niech ostygnie.
a przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i przykryj przygotowaną pokrywką.
ciasto na "pokrywki": wymieszaj wszystkie produkty (zobacz, ile zajmie mąka), aby uzyskać miękkie i elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Ugniatamy i odstawiamy na pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Chuda wołowina - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g