wołowina po szkocku

najzdrowsze danie ku radości całej rodziny-spróbuj! Niezbyt skomplikowany przepis kulinarny dla prawdziwych miłośników mięsa. Ale mięso będzie musiało być marynowane z wyprzedzeniem w piwie. Dawno, dawno temu zaskoczyło mnie, jak bardzo poszukiwanym składnikiem do przygotowywania posiłków może być piwo. I z kurczakami, i w cieście, i, tutaj, w szwajcarskiej wołowinie z pokrywkami z ciasta francuskiego. Danie jest oryginalne, ale jednocześnie zrównoważone, łączy smaki mięsa, piwa, orzechów i przypraw.
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 39 % 13 g
węglowodany 24 % 8 g
214 kcal
IG: 38 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 40 min
pokrój wołowinę na duże kawałki i włóż do miski. Dodaj liść laurowy i czosnek. Wlać piwo. Moczyć przez kilka godzin w lodówce (noc).
wlać marynatę zaparzoną przez noc do osobnego pojemnika. Nadmiar wilgoci z kawałków mięsa osuszyć serwetkami.
na połowie warzyw i masła w dużym rondlu smażyć mięso partiami, aż powstanie skorupa i wyjąć do osobnej miski łyżką cedzakową.
a na pozostałym oleju smażyć przez 10 minut cebulę i boczek pokrojone w kostkę. Dodaj tam, mieszając, mąkę i wcześniej odsączoną marynatę.
po złożeniu z powrotem do garnka smażone mięso. Doprowadzić wszystko do wrzenia.
następnie całość przykryć orzechami i wysłać do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, dusić przez 2 godziny.

gdy nasze mięso jest gotowe, rozwałkuj ciasto cienką warstwą na posypanej mąką powierzchni i wytnij z niego koła.
Średnica kół jest równa średnicy naczyń, w których mięso będzie podawane na stół (miski, głębokie talerze). W temperaturze 200 stopni pieczemy przez 5-7 minut. Niech ostygnie.
a przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i przykryj przygotowaną pokrywką.
ciasto na "pokrywki": wymieszaj wszystkie produkty (zobacz, ile zajmie mąka), aby uzyskać miękkie i elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Ugniatamy i odstawiamy na pół godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Chuda wołowina - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy