Chanahi po Batumi

spróbuj tradycyjnego gruzińskiego dania z jagnięciny i warzyw!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 53 % 9 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

chociaż chanahi to gruzińskie danie jagnięce z tradycyjnym zestawem warzyw i przypraw, każda dzielnica ma swoje własne cechy. Chanahi w Batumi to jedzenie, które z pewnością zadowoli długo oczekiwanych gości w Batumi.

aby zadowolić bliskich chanahi po Batumi, znajomy Batumi podał ten przepis kulinarny.
mój bakłażan, odcinam ich końcówki, przecinam na pół, wlewam wrzącą wodę na 4 minuty, spuszczam z nich wodę i uciskam na pół godziny.
jagnięcinę kroję w kostkę, obrane ziemniaki w plasterki, siekam cebulę. Pieprz tłuszcz z ogona i połącz go z posiekanymi ziołami. Faszeruję bakłażana powstałą mieszanką, której połówki łączę ze sobą.
W ceramicznych doniczkach układam warstwy ziemniaków, cebuli, jagnięciny, bakłażana. Wszystko wlewam bulionem, do którego dodaję koncentrat pomidorowy, sól, ziele angielskie, posiekany czosnek i liść laurowy.
garnki wkładam do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Następnie dodaję pomidory pokrojone w plasterki do garnków chanahi i wkładam je z powrotem do piekarnika na pół godziny.
Podsumowując: zaledwie półtorej godziny, a na stole stoi sześć ceramicznych garnków z pysznym i zdrowym jedzeniem z chanahi w stylu Batumi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy