skład / składniki
metoda gotowania
chociaż chanahi to gruzińskie danie jagnięce z tradycyjnym zestawem warzyw i przypraw, każda dzielnica ma swoje własne cechy. Chanahi w Batumi to jedzenie, które z pewnością zadowoli długo oczekiwanych gości w Batumi.
aby zadowolić bliskich chanahi po Batumi, znajomy Batumi podał ten przepis kulinarny.
mój bakłażan, odcinam ich końcówki, przecinam na pół, wlewam wrzącą wodę na 4 minuty, spuszczam z nich wodę i uciskam na pół godziny.
jagnięcinę kroję w kostkę, obrane ziemniaki w plasterki, siekam cebulę. Pieprz tłuszcz z ogona i połącz go z posiekanymi ziołami. Faszeruję bakłażana powstałą mieszanką, której połówki łączę ze sobą.
W ceramicznych doniczkach układam warstwy ziemniaków, cebuli, jagnięciny, bakłażana. Wszystko wlewam bulionem, do którego dodaję koncentrat pomidorowy, sól, ziele angielskie, posiekany czosnek i liść laurowy.
garnki wkładam do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Następnie dodaję pomidory pokrojone w plasterki do garnków chanahi i wkładam je z powrotem do piekarnika na pół godziny.
Podsumowując: zaledwie półtorej godziny, a na stole stoi sześć ceramicznych garnków z pysznym i zdrowym jedzeniem z chanahi w stylu Batumi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g