Biriyani (zapiekanka ryżowa z warzywami)
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
jak zrozumiałeś, to jedzenie należy do kategorii zapiekanek. Jego przepis kulinarny jest złożony, ale sposób przygotowania jest prosty. Myjemy ryż. Wlej wodę do średniej wielkości frytki, wlej do niej 2 łyżeczki. sól i zagotuj. Wlej do niego ryż i ponownie zagotuj, a następnie zamknij pokrywkę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
podczas gotowania ryżu wymieszaj szafran w niewielkiej ilości ciepłego mleka. W innym rondlu podgrzej masło roślinne lub ghee i usmaż przyprawy. Po kilku sekundach dodaj pokrojone ziemniaki i smaż je przez pięć minut, ciągle mieszając, aż kawałki się zrumienią. Umieść tam groszek, pomidory, połowę posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki i pozostałą sól. Zamknij pokrywkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Ciągle przeszkadzamy, a jeśli jest mało wody, dodajemy więcej.
gotowany ryż mieszamy z jogurtem, wodą różaną i mlekiem szafranowym i odstawiamy na pięć minut. Na wysmarowanej patelni lub patelni rozłóż połowę ryżu, wyrównaj powierzchnię. Połóż warzywa na wierzchu i ponownie ryż. Przykryj patelnię arkuszem folii, tak mocno, jak to możliwe, i piecz w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 140 stopni.
przed podaniem pokrój na kawałki i posyp orzechami i posiekaną kolendrą. Zapiekanka jest spożywana na gorąco.
podczas gotowania ryżu wymieszaj szafran w niewielkiej ilości ciepłego mleka. W innym rondlu podgrzej masło roślinne lub ghee i usmaż przyprawy. Po kilku sekundach dodaj pokrojone ziemniaki i smaż je przez pięć minut, ciągle mieszając, aż kawałki się zrumienią. Umieść tam groszek, pomidory, połowę posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki i pozostałą sól. Zamknij pokrywkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Ciągle przeszkadzamy, a jeśli jest mało wody, dodajemy więcej.
gotowany ryż mieszamy z jogurtem, wodą różaną i mlekiem szafranowym i odstawiamy na pięć minut. Na wysmarowanej patelni lub patelni rozłóż połowę ryżu, wyrównaj powierzchnię. Połóż warzywa na wierzchu i ponownie ryż. Przykryj patelnię arkuszem folii, tak mocno, jak to możliwe, i piecz w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 140 stopni.
przed podaniem pokrój na kawałki i posyp orzechami i posiekaną kolendrą. Zapiekanka jest spożywana na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g