ciasto złote kulki

dzieci pokochają to! Proste, szybkie i niesamowicie smaczne!
ValliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 77 % 46 g
264 kcal
IG: 4 / 15 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

ten wspaniały przepis kulinarny po prostu zadziwił mnie prostotą i szybkością przygotowania. Tak, na dodatek jestem słodki, a delikatne ciasta "złote kulki" zachwycają niesamowitym smakiem, orzechami i rodzynkami!
najpierw musisz przesiać mąkę, dodać do niej cukier waniliowy i granulowany, 3 żółtka, szczyptę soli i połowę przygotowanej margaryny (~ 17 gramów).
następnie podgrzej mleko i rozcieńcz w nim paczkę drożdży. Połącz drożdże z mąką i ugniataj twarde ciasto. Następnie pozostaw go w ciepłym miejscu na półtorej godziny, aby się podniósł. Po wyrośnięciu ciasta należy je zgnieść, ułożyć na posypanej mąką desce i rozwałkować warstwę o szerokości około centymetra.
teraz rozpuść pozostałą margarynę, wlej orzechy, grubo posiekane rodzynki, cukier puder na poszczególne talerze.
za pomocą szklanki lub małej szklanki Wytnij koła z rozwałkowanego ciasta, zanurz je w orzechach, cukrze pudrze i rodzynkach, ułóż jeden na drugim na blasze do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.
to jedzenie zachwyci Ciebie i twoje dzieci! Można się nimi delektować, popijając herbatą lub innymi gorącymi napojami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy