kapusta zapiekana w sosie mlecznym

zdrowe i smaczne jedzenie! Prosty przepis na niesamowitą kapustę! Kapusta pieczona w sosie mlecznym to jeden z ulubionych przepisów kulinarnych kuchni bułgarskiej w mojej rodzinie. Lekkie, a co najważniejsze, najsmaczniejsze jedzenie może być wspaniałym dodatkiem do ryb lub mięsa. Bardzo trudno oprzeć się pokusie poproszenia o suplementy po spróbowaniu tego dania. A przygotowanie go jest bardzo proste.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 37 % 7 g
96 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

brokuły i kalafior rozkładamy na średniej wielkości kwiatostany, a następnie wysyłamy do wrzącej osolonej wody na kilka minut. Konieczne jest, aby kapusta pozostała chrupiąca. Wrzuć zawartość garnka do durszlaka, aby woda była szklana. Następnie robimy sos. Mąkę pszenną suszymy na suchej patelni (kolor nie powinien się zmieniać), wlewamy do rondla, aby przygotować sos, wlewamy roztopione masło i dokładnie wcieramy. Dodaj ciepłe mleko, sól, cukier granulowany do powstałej mieszanki i ponownie wymieszaj. Wkładamy rondel z sosem do ognia, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 7 minut, nie zapominając o mieszaniu. Włóż kapustę do naczynia do pieczenia, zalej sosem mlecznym i przykryj startym serem. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni i pieczemy, aż powstanie złoty kolor. Kapusta pieczona w sosie śmietanowym jest gotowa, przed podaniem można posypać posiekanymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g

Podobne przepisy