skład / składniki
gotowanie krok po kroku
brokuły i kalafior rozkładamy na średniej wielkości kwiatostany, a następnie wysyłamy do wrzącej osolonej wody na kilka minut. Konieczne jest, aby kapusta pozostała chrupiąca. Wrzuć zawartość garnka do durszlaka, aby woda była szklana. Następnie robimy sos. Mąkę pszenną suszymy na suchej patelni (kolor nie powinien się zmieniać), wlewamy do rondla, aby przygotować sos, wlewamy roztopione masło i dokładnie wcieramy. Dodaj ciepłe mleko, sól, cukier granulowany do powstałej mieszanki i ponownie wymieszaj. Wkładamy rondel z sosem do ognia, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 7 minut, nie zapominając o mieszaniu. Włóż kapustę do naczynia do pieczenia, zalej sosem mlecznym i przykryj startym serem. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni i pieczemy, aż powstanie złoty kolor. Kapusta pieczona w sosie śmietanowym jest gotowa, przed podaniem można posypać posiekanymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g