skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto zgodnie z tym przepisem, bierzemy ciasto francuskie bez drożdży ze sklepu, a także produkty do napełniania i napełniania wymienione na liście.
Krok 2:
Na początek powiem Ci, jak zrobić nadzienie ziemniaczane do ciasta. Przygotuj ziemniaki. Bulwy czyścimy, myjemy, kroimy w małe kostki i ponownie myjemy z wydzielonej skrobi. Kładziemy ziemniaki we wrzącej osolonej wodzie i gotujemy na średnim ogniu do miękkości - około 10-15 minut. Nie zapomnij usunąć piany podczas gotowania, spuść wodę i pozwól ziemniakom ostygnąć,a następnie dodaj umytą i posiekaną świeżą miętę.
Krok 3:
Dodaj ser starty na grubej tarce do ziemniaków. Wymieszaj całą zawartość i spróbuj soli - na tym etapie nie jest za późno, aby dostosować smak nadzienia.
Krok 4:
Przystępujemy do zbierania ciasta. W tym momencie ciasto powinno być już rozmrożone. Aby to zrobić, pozostaw go wcześniej w temperaturze pokojowej na 50-60 minut. Gdy tylko ciasto stanie się lekko giętkie, rozwałkuj dwa identyczne ciasta. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Rozłóż pierwszy arkusz ciasta, rozłóż na nim nadzienie i przykryj drugim arkuszem, w środku którego robimy dziurę. Ściśnij krawędzie.
Krok 5:
Wysyłamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
Krok 6:
Podczas pieczenia ciasta robimy nadzienie. Podgrzej śmietanę w małym rondlu i dodaj białe wino do smaku. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostrożnie wlej śmietanę z winem do otworu górnej warstwy. Następnie włóż ciasto do piekarnika na kolejne 10 minut.
Krok 7:
Nasze danie jest gotowe!
będąc wielkim miłośnikiem i zagorzałym fanem pikantnych wypieków, mogłem docenić smak tego dania. Podobało mi się połączenie ciasta francuskiego i nadzienia, które okazało się bardzo soczyste dzięki dodaniu do niego śmietany i wina. Polecam do gotowania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g