ciasto ziemniaczano-serowe bez jajek

oryginalne, szybkie, apetyczne - danie dla każdego! Ciasto ziemniaczano-serowe to tradycyjne irlandzkie jedzenie. To danie jest łatwe do przygotowania, a także nie jest kosztowne w czasie i produktach. To ciasto warstwowe może być podawane jako kompletne drugie danie podczas każdej uroczystości lub prostego lunchu.
holgazanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 34 % 12 g
węglowodany 49 % 17 g
214 kcal
IG: 59 / 41 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto zgodnie z tym przepisem, bierzemy ciasto francuskie bez drożdży ze sklepu, a także produkty do napełniania i napełniania wymienione na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek powiem Ci, jak zrobić nadzienie ziemniaczane do ciasta. Przygotuj ziemniaki. Bulwy czyścimy, myjemy, kroimy w małe kostki i ponownie myjemy z wydzielonej skrobi. Kładziemy ziemniaki we wrzącej osolonej wodzie i gotujemy na średnim ogniu do miękkości - około 10-15 minut. Nie zapomnij usunąć piany podczas gotowania, spuść wodę i pozwól ziemniakom ostygnąć,a następnie dodaj umytą i posiekaną świeżą miętę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ser starty na grubej tarce do ziemniaków. Wymieszaj całą zawartość i spróbuj soli - na tym etapie nie jest za późno, aby dostosować smak nadzienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przystępujemy do zbierania ciasta. W tym momencie ciasto powinno być już rozmrożone. Aby to zrobić, pozostaw go wcześniej w temperaturze pokojowej na 50-60 minut. Gdy tylko ciasto stanie się lekko giętkie, rozwałkuj dwa identyczne ciasta. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Rozłóż pierwszy arkusz ciasta, rozłóż na nim nadzienie i przykryj drugim arkuszem, w środku którego robimy dziurę. Ściśnij krawędzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wysyłamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia ciasta robimy nadzienie. Podgrzej śmietanę w małym rondlu i dodaj białe wino do smaku. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostrożnie wlej śmietanę z winem do otworu górnej warstwy. Następnie włóż ciasto do piekarnika na kolejne 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasze danie jest gotowe!

będąc wielkim miłośnikiem i zagorzałym fanem pikantnych wypieków, mogłem docenić smak tego dania. Podobało mi się połączenie ciasta francuskiego i nadzienia, które okazało się bardzo soczyste dzięki dodaniu do niego śmietany i wina. Polecam do gotowania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g

Podobne przepisy