Mutabal pieczonego bakłażana

Szybki i nieskomplikowany przepis na wspaniałą przekąskę. Przeczytałam ten przepis kulinarny mutabbal z pieczonego bakłażana w Internecie na stronie kulinarnej i postanowiłam go ugotować. Okazało się, że jest to bardzo smaczna, piękna zimna przekąska, którą można zjeść od razu lub przygotować na zimę.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 31 % 8 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

A to danie jest przygotowywane w ten sposób: bakłażany należy dobrze umyć i za pomocą noża wykonać nacięcia na powierzchni bakłażana. Przygotowane bakłażany należy upiec w piekarniku, a następnie obrać i ostudzić. Drobno posiekaj czosnek i wymieszaj z solą, dodaj pastę sezamową.

posiekaj schłodzone bakłażany nożem i dobrze wymieszaj z pastą sezamową. Naczynie należy udekorować ziarnami granatu, również paskami pieprzu i polać oliwą z oliwek.

oto wspaniała zimna przekąska mutybbal z pieczonego bakłażana tradycyjna potrawa krajów arabskich, ten przepis jest często publikowany w czasopismach w sekcji "Kuchnia arabska"! Ciesz się smakiem! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy