Mutabal z pieczonego bakłażana
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
A to danie jest przygotowywane w ten sposób: bakłażany należy dobrze umyć i za pomocą noża wykonać nacięcia na powierzchni bakłażana. Przygotowane bakłażany należy upiec w piekarniku, a następnie obrać i ostudzić. Drobno posiekaj czosnek i wymieszaj z solą, dodaj pastę sezamową.
posiekaj schłodzone bakłażany nożem i dobrze wymieszaj z pastą sezamową. Naczynie należy udekorować ziarnami granatu, również paskami pieprzu i polać oliwą z oliwek.
oto wspaniała zimna przekąska mutybbal z pieczonego bakłażana tradycyjna potrawa krajów arabskich, ten przepis jest często publikowany w czasopismach w sekcji "Kuchnia arabska"! Ciesz się smakiem! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g