skład / składniki
metoda gotowania
przepisy kulinarne kuchni narodów świata prawdopodobnie zawsze przyciągają szczególną uwagę miłośników gotowania czegoś wykwintnego. To świetna okazja, aby dotknąć Kultury i tradycji innego, nieznanego nam kraju, a także możliwość zaskoczenia gospodarstw domowych i gości pysznym i zdrowym jedzeniem.
aby zrobić szkockie ciasto mięsne, potrzebujemy 650-700 gramów mielonej wołowiny. Mięso mielone rozprowadzamy na patelni przygotowanej do duszenia i dusimy do miękkości. Zbieramy nadmiar soku i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Wlać bulion i ponownie dusić, aż cebula będzie miękka. Następnie dodaj przyprawy. Dwie łyżki skrobi rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mięsa mielonego. Umieść jedno ciasto w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia, połóż na nim ugotowane mięso mielone i przykryj drugim ciastem. Ostrożnie ściśnij krawędzie ciast. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni i piecz ciasto przez 30-35 minut. Gdy ciasto się ugotuje, wyjmij je z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem pokrój na porcje i posyp drobno posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g