szkockie ciasto mięsne z gotowego ciasta francuskiego

wyśmienity smak prostego szkockiego przepisu!
VallinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 39 % 14 g
222 kcal
IG: 7 / 93 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

przepisy kulinarne kuchni narodów świata prawdopodobnie zawsze przyciągają szczególną uwagę miłośników gotowania czegoś wykwintnego. To świetna okazja, aby dotknąć Kultury i tradycji innego, nieznanego nam kraju, a także możliwość zaskoczenia gospodarstw domowych i gości pysznym i zdrowym jedzeniem.
aby zrobić szkockie ciasto mięsne, potrzebujemy 650-700 gramów mielonej wołowiny. Mięso mielone rozprowadzamy na patelni przygotowanej do duszenia i dusimy do miękkości. Zbieramy nadmiar soku i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Wlać bulion i ponownie dusić, aż cebula będzie miękka. Następnie dodaj przyprawy. Dwie łyżki skrobi rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mięsa mielonego. Umieść jedno ciasto w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia, połóż na nim ugotowane mięso mielone i przykryj drugim ciastem. Ostrożnie ściśnij krawędzie ciast. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni i piecz ciasto przez 30-35 minut. Gdy ciasto się ugotuje, wyjmij je z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem pokrój na porcje i posyp drobno posiekanymi ziołami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy