skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc myjemy i suszymy filety z karpia, pocieramy solą, posypujemy pieprzem i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. W międzyczasie nasz karp chłodzi się i wchłania sól i pieprz, bierzemy pomidory, obieramy je i blanszujemy, zielony pieprz kroimy w paski, a cebulki w pierścienie. Usuwamy jego "mundur" z gotowanych ziemniaków i kroimy w plastry. Znajdź ognioodporną metalową formę wśród swoich przyborów i nasmaruj ją olejem. Kładziemy ziemniaki na dnie (podczas gotowania są nasycone sokami z delikatnego karpia), filet z karpia na wierzchu, zieloną paprykę na karpie, następnie pomidory, a krążki cebuli zajmą szczyt naszej konstrukcji. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut. W międzyczasie nie tracimy czasu i przygotowujemy sos. Dla niego wymieszaj mąkę ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą i cukrem do smaku. Teraz nasz pieczony karp należy polać tym sosem i pozostawić w piekarniku na kolejne 5 minut. Możesz podawać na stole, dekorując plasterkami cytryny i gałązkami pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Karp pieczony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g