Karp po Gdańsku w śmietanie z cytryną i ziemniakami

ulubiona ryba z tym przepisem zdradzi nam sekrety polskiej kuchni! Ryba zajmuje ważne miejsce w polskiej kuchni. Wszystkim miłośnikom ryb polecam ten ciekawy przepis kulinarny na karpia po Gdańsku.
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 68 % 13 g
97 kcal
IG: 92 / 0 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

więc myjemy i suszymy filety z karpia, pocieramy solą, posypujemy pieprzem i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. W międzyczasie nasz karp chłodzi się i wchłania sól i pieprz, bierzemy pomidory, obieramy je i blanszujemy, zielony pieprz kroimy w paski, a cebulki w pierścienie. Usuwamy jego "mundur" z gotowanych ziemniaków i kroimy w plastry. Znajdź ognioodporną metalową formę wśród swoich przyborów i nasmaruj ją olejem. Kładziemy ziemniaki na dnie (podczas gotowania są nasycone sokami z delikatnego karpia), filet z karpia na wierzchu, zieloną paprykę na karpie, następnie pomidory, a krążki cebuli zajmą szczyt naszej konstrukcji. Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut. W międzyczasie nie tracimy czasu i przygotowujemy sos. Dla niego wymieszaj mąkę ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą i cukrem do smaku. Teraz nasz pieczony karp należy polać tym sosem i pozostawić w piekarniku na kolejne 5 minut. Możesz podawać na stole, dekorując plasterkami cytryny i gałązkami pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy