skład / składniki
metoda gotowania
tego lata odwiedziliśmy przyjaciół w małym łotewskim miasteczku Kuldiga. To wspaniałe miejsce można nazwać standardem klasycznego łotewskiego miasteczka, które zachowało połączenie czasów i autentyczną atmosferę. Tutaj po raz pierwszy spróbowałem tradycyjnych łotewskich wypieków, które po prostu mnie przekonały. Postanowiłem za wszelką cenę nauczyć się gotować takie jedzenie. Jednym z pierwszych przepisów kulinarnych, które opanowałem, były szpekkucheny.
aby je przygotować, będziemy musieli zagnieść ciasto drożdżowe. Drożdże hodujemy w ciepłym mleku i dodajemy mąkę. Teraz ciasto musi wzrosnąć, więc umieścimy je w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasta dodaj jajko, sól i ubij ciasto, aby stało się luźne. Teraz ponownie umieść w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło. W międzyczasie mamy czas na przygotowanie nadzienia do naszych szpekkuchenów. W tym celu boczek kroimy w drobną kostkę, lekko podsmażamy na patelni z drobno posiekaną cebulą, doprawiamy mielonymi przyprawami i mieszamy. W międzyczasie ciasto już się pojawiło, więc rozwałkowujemy je na stole w warstwę o grubości około 3 mm, bierzemy wycięcie lub szklankę i wycinamy kółka. Nadziewamy je mięsem mielonym, smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Tradycyjne łotewskie ciasta są gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g