bujne łotewskie placki Szpekkucheny

placki, ale po łotewsku. Bardzo smaczne i apetyczne!
KatrinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 71 % 34 g
258 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

tego lata odwiedziliśmy przyjaciół w małym łotewskim miasteczku Kuldiga. To wspaniałe miejsce można nazwać standardem klasycznego łotewskiego miasteczka, które zachowało połączenie czasów i autentyczną atmosferę. Tutaj po raz pierwszy spróbowałem tradycyjnych łotewskich wypieków, które po prostu mnie przekonały. Postanowiłem za wszelką cenę nauczyć się gotować takie jedzenie. Jednym z pierwszych przepisów kulinarnych, które opanowałem, były szpekkucheny.
aby je przygotować, będziemy musieli zagnieść ciasto drożdżowe. Drożdże hodujemy w ciepłym mleku i dodajemy mąkę. Teraz ciasto musi wzrosnąć, więc umieścimy je w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasta dodaj jajko, sól i ubij ciasto, aby stało się luźne. Teraz ponownie umieść w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło. W międzyczasie mamy czas na przygotowanie nadzienia do naszych szpekkuchenów. W tym celu boczek kroimy w drobną kostkę, lekko podsmażamy na patelni z drobno posiekaną cebulą, doprawiamy mielonymi przyprawami i mieszamy. W międzyczasie ciasto już się pojawiło, więc rozwałkowujemy je na stole w warstwę o grubości około 3 mm, bierzemy wycięcie lub szklankę i wycinamy kółka. Nadziewamy je mięsem mielonym, smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Tradycyjne łotewskie ciasta są gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy