ciasto biszkoptowe z polewą czekoladową

Goście zostaną zaatakowani! Proste, szybkie i domowe! Szczerze mówiąc, ten przepis kulinarny nie do końca pasuje do nazwy. Klasyczne ciasto "Hrabiowskie ruiny" składa się z bezy pod polewą czekoladową. A ciasto hrabiowskie ruiny herbatniki To rozwiązanie wszelkiego rodzaju problemów, które mogą wystąpić z ciastem biszkoptowym) ciasto nie podniosło się, ciasto rozpadło się, gdy wyciągnąłeś je z formy, ciasto pękło, spuchło, spaliło się – nie zniechęcaj się! Jest rozwiązanie. Bardzo elegancki i wyrafinowany. 
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 61 % 30 g
269 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dwa jajka należy ubić mikserem, dodając cukier podczas ubijania małymi porcjami. Masę jajeczną ubija się przez około 10 minut. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia ciasta. Wlać małe porcje do jajek i wymieszać od góry do dołu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej piekarnik do 180C i piecz ciasto w formie przez około 30 minut (w zależności od piekarnika i formy). Jeśli piec w powolnej kuchence, będzie jeszcze lepiej. W zwykłej kreskówce piecze się przez 50 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić gotowy biszkopt i pokroić na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj krem. Ubij śmietanę z cukrem, dodaj wanilinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kawałki biszkoptu zanurzamy w śmietanie, pięknie układamy na szkiełku. Wlej rozpuszczoną i zmieszaną z mlekiem czekoladę. Moczenie ciasta zajmuje do 2-3 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy