ciasto biszkoptowe z polewą czekoladową
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dwa jajka należy ubić mikserem, dodając cukier podczas ubijania małymi porcjami. Masę jajeczną ubija się przez około 10 minut. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia ciasta. Wlać małe porcje do jajek i wymieszać od góry do dołu.
Krok 2:
Rozgrzej piekarnik do 180C i piecz ciasto w formie przez około 30 minut (w zależności od piekarnika i formy). Jeśli piec w powolnej kuchence, będzie jeszcze lepiej. W zwykłej kreskówce piecze się przez 50 minut.
Krok 3:
Schłodzić gotowy biszkopt i pokroić na kawałki.
Krok 4:
Przygotuj krem. Ubij śmietanę z cukrem, dodaj wanilinę.
Krok 5:
Kawałki biszkoptu zanurzamy w śmietanie, pięknie układamy na szkiełku. Wlej rozpuszczoną i zmieszaną z mlekiem czekoladę. Moczenie ciasta zajmuje do 2-3 godzin.
Krok 6:
Smacznego!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g