Australijskie ciasto bananowe

to ciasto da Ci wiele minut słodkiej rozkoszy!
VesıleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 85 % 39 g
201 kcal
IG: 3 / 20 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 55 min

ponieważ moje dzieci, podobnie jak wszystkie inne dzieci, w zasadzie bardzo lubią słodycze, często pieczę dla nich słodkie jedzenie jako zachętę. W tym roku wpadłem w ręce jednego ciekawego przepisu kulinarnego z kuchni australijskiej. Ciasto jest przeznaczone na 8 porcji. Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki bazy. Podstawą będzie beza. W głębokim naczyniu ubijamy 2 białka, aż masa podwoi się, a następnie stopniowo dodajemy 0,5 łyżki. cukier, trochę skrobi i octu. Rozgrzej piekarnik do 150 °C. Na przygotowanej blasze do pieczenia kładziemy arkusz pergaminu i wykonujemy okrąg o średnicy około 20 cm na papierze, rozprowadzamy przygotowaną masę na blasze do pieczenia, wyrównując powierzchnię. Pieczemy, gdy tylko beza się ugotuje, zostawiamy ją w zamkniętym, wyłączonym piekarniku.
powtórz to samo, aby upiec drugi krąg. Nadzienie: obierz banany i pokrój je w plasterki. Wlej śmietanę do głębokiego naczynia, dodaj cukier puder i ubij, aż będzie puszysta. Następnie posmaruj bezę bitą śmietaną, połóż pokrojone banany na wierzchu i przykryj drugim okręgiem bezy. Przygotuj krem. Żelatynę moczyć w 2 łyżkach.l Woda. Ubij cukier z sokiem z cytryny, aż uzyskasz bujną pianę i stopniowo dodawaj sok z marchwi i już przygotowaną żelatynę. Posmaruj ciasto gotowym kremem ze wszystkich stron.
dekorujemy ciasto. Ubij białko sokiem z cytryny i ciągle mieszając dodaj proszek. Podziel kremówkę na trzy równe części. Do pierwszego dodajemy sok z marchwi – do drugiego-kakao, trzeci zostawiamy na biało, dekorujemy jak chcesz.
a jeśli masz czas i chęć zadowolenia dzieci i męża, spróbuj zrobić ciasto "Australijskie", nie pożałujesz .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy