skład / składniki
metoda gotowania
ponieważ moje dzieci, podobnie jak wszystkie inne dzieci, w zasadzie bardzo lubią słodycze, często pieczę dla nich słodkie jedzenie jako zachętę. W tym roku wpadłem w ręce jednego ciekawego przepisu kulinarnego z kuchni australijskiej. Ciasto jest przeznaczone na 8 porcji. Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki bazy. Podstawą będzie beza. W głębokim naczyniu ubijamy 2 białka, aż masa podwoi się, a następnie stopniowo dodajemy 0,5 łyżki. cukier, trochę skrobi i octu. Rozgrzej piekarnik do 150 °C. Na przygotowanej blasze do pieczenia kładziemy arkusz pergaminu i wykonujemy okrąg o średnicy około 20 cm na papierze, rozprowadzamy przygotowaną masę na blasze do pieczenia, wyrównując powierzchnię. Pieczemy, gdy tylko beza się ugotuje, zostawiamy ją w zamkniętym, wyłączonym piekarniku.
powtórz to samo, aby upiec drugi krąg. Nadzienie: obierz banany i pokrój je w plasterki. Wlej śmietanę do głębokiego naczynia, dodaj cukier puder i ubij, aż będzie puszysta. Następnie posmaruj bezę bitą śmietaną, połóż pokrojone banany na wierzchu i przykryj drugim okręgiem bezy. Przygotuj krem. Żelatynę moczyć w 2 łyżkach.l Woda. Ubij cukier z sokiem z cytryny, aż uzyskasz bujną pianę i stopniowo dodawaj sok z marchwi i już przygotowaną żelatynę. Posmaruj ciasto gotowym kremem ze wszystkich stron.
dekorujemy ciasto. Ubij białko sokiem z cytryny i ciągle mieszając dodaj proszek. Podziel kremówkę na trzy równe części. Do pierwszego dodajemy sok z marchwi – do drugiego-kakao, trzeci zostawiamy na biało, dekorujemy jak chcesz.
a jeśli masz czas i chęć zadowolenia dzieci i męża, spróbuj zrobić ciasto "Australijskie", nie pożałujesz .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g