skład / składniki
metoda gotowania
i zacznijmy: nasze pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Kładziemy je na patelni i smażymy na maśle. Potrzebujemy około jednej łyżki oleju. Dodajemy tam bułkę tartą, skórkę z naszej cytryny, gdzieś jedną łyżeczkę, wcześniej ubite jajko i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko to solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy. Nasze nadzienie do kapita jest gotowe.
bierzemy polędwicę wołową, kroimy z jednej strony i nadziewamy powstałym nadzieniem. Zszyj krawędzie nitką kulinarną. Następnie smażymy to mięso na maśle po obu stronach, aż powstanie złoty kolor. Znowu potrzebujemy oleju gdzieś jednej łyżki stołowej. Smażony nasz kapitał wkładamy do piekarnika, okresowo podlewając go powstałym sokiem. Będzie pieczony przez około 2,5 godziny.
obieramy ziemniaki, kroimy w paski i ponownie smażymy na maśle. Potrzebujemy dwóch łyżek oleju.
gotowaną kapitę podajemy do stołu w całości z dodatkiem smażonych ziemniaków. Po udekorowaniu go zielenią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g