Kapit wołowy

Dowiedz się, dlaczego Australijczycy tak bardzo kochają to danie! Wypróbowałem ten przepis kulinarny w jednej z restauracji w słonecznej Australii. Ale mogę śmiało powiedzieć, że to australijskie jedzenie jest odpowiednie dla naszych kucharzy. Co To jest Capit - w rzeczywistości duży stek z nadzieniem jest uważany za narodowe danie kuchni australijskiej. Przepis jest dość prosty, przeznaczony na 6 porcji, nadaje się zarówno na kolację, jak i zachwyci domowników nowym pysznym smakiem.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 38 % 11 g
159 kcal
IG: 91 / 0 / 9

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

i zacznijmy: nasze pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Kładziemy je na patelni i smażymy na maśle. Potrzebujemy około jednej łyżki oleju. Dodajemy tam bułkę tartą, skórkę z naszej cytryny, gdzieś jedną łyżeczkę, wcześniej ubite jajko i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko to solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy. Nasze nadzienie do kapita jest gotowe.
bierzemy polędwicę wołową, kroimy z jednej strony i nadziewamy powstałym nadzieniem. Zszyj krawędzie nitką kulinarną. Następnie smażymy to mięso na maśle po obu stronach, aż powstanie złoty kolor. Znowu potrzebujemy oleju gdzieś jednej łyżki stołowej. Smażony nasz kapitał wkładamy do piekarnika, okresowo podlewając go powstałym sokiem. Będzie pieczony przez około 2,5 godziny.
obieramy ziemniaki, kroimy w paski i ponownie smażymy na maśle. Potrzebujemy dwóch łyżek oleju.
gotowaną kapitę podajemy do stołu w całości z dodatkiem smażonych ziemniaków. Po udekorowaniu go zielenią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy