skład / składniki
metoda gotowania
w kuchni gruzińskiej bardzo lubię takie danie jak chanahi z ryżem. Aby przygotować ten przepis kulinarny, nie potrzebujesz dużo czasu, najważniejsze jest to, że wszystkie składniki są pod ręką.
ugotujemy to jedzenie w dużym garnku. Włóż do niego tłustą jagnięcinę, pokrojoną na małe kawałki, bakłażana. Dopiero wcześniej należy je usunąć, posolić i odstawić na co najmniej godzinę, aby cała gorycz wyszła. Cebula pokrojona w półpierścienie, sól, pieprz i różne zioła do smaku. Wlej wodę i włóż do piekarnika. Doprowadzić do połowy gotowości. Wszystko to powinno zająć połowę miejsca w doniczce. Następnie robimy małe zagłębienie i wlewamy ryż. Dodaj grubo posiekane ziemniaki i pomidory. Jeśli są małe, możesz być cały. Jeśli są duże, lepiej przeciąć je na pół. Ponownie wkładamy do piekarnika, aby nasze danie było gotowe. Podawaj na stole w tych samych naczyniach, które zostały ugotowane.
podobnie możesz ugotować to danie z dowolnym innym mięsem. Tylko jeśli jest to wołowina, musisz dodać trochę więcej tłuszczu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g