Chanahi z ryżem

tyle szczęścia w jednym garnku! Nie przegap chwili, przygotuj się teraz!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 63 % 10 g
69 kcal
IG: 67 / 33 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

w kuchni gruzińskiej bardzo lubię takie danie jak chanahi z ryżem. Aby przygotować ten przepis kulinarny, nie potrzebujesz dużo czasu, najważniejsze jest to, że wszystkie składniki są pod ręką.
ugotujemy to jedzenie w dużym garnku. Włóż do niego tłustą jagnięcinę, pokrojoną na małe kawałki, bakłażana. Dopiero wcześniej należy je usunąć, posolić i odstawić na co najmniej godzinę, aby cała gorycz wyszła. Cebula pokrojona w półpierścienie, sól, pieprz i różne zioła do smaku. Wlej wodę i włóż do piekarnika. Doprowadzić do połowy gotowości. Wszystko to powinno zająć połowę miejsca w doniczce. Następnie robimy małe zagłębienie i wlewamy ryż. Dodaj grubo posiekane ziemniaki i pomidory. Jeśli są małe, możesz być cały. Jeśli są duże, lepiej przeciąć je na pół. Ponownie wkładamy do piekarnika, aby nasze danie było gotowe. Podawaj na stole w tych samych naczyniach, które zostały ugotowane.
podobnie możesz ugotować to danie z dowolnym innym mięsem. Tylko jeśli jest to wołowina, musisz dodać trochę więcej tłuszczu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy