placki drożdżowe z kapusty z domowego ciasta mlecznego

w domu! Oryginalny przepis na bardzo smaczne ciasta! Wypieki są miękkie, delikatne, pachnące, z soczystym nadzieniem. Jest wiele ciast, więc wystarczą nie tylko dla ich domu, ale także dla przyjaciół i sąsiadów. Zapraszam ich do odwiedzenia!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 63 % 22 g
181 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie żywności na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Robienie ciasta. Najpierw musisz przygotować ciasto: hodujemy drożdże w 150 gramach ciepłego mleka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 3 łyżki mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj i umieść ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut do fermentacji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przygotowujemy ciasto. Wymieszaj 350 gramów ciepłego mleka z dopasowanym ciastem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 2 łyżki cukru i sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 2 szklanki przesianej mąki. Doprowadź ciasto do konsystencji gęstej śmietany i ponownie umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmielić jajka z pozostałym cukrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj stopioną margarynę, olej roślinny i śmietanę do jajek. Wymieszaj i wlej tę masę do miski z wyrośniętym ciastem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ponownie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pozostałą przesianą mąkę. Dobrze zagniatamy ciasto-powinno pozostawać w tyle za rękami. Ciasto kładziemy na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do napełniania kapusty drobno posiekaj, napełnij mlekiem równo z kapustą, sól i gotuj na małym ogniu do miękkości - jeśli kapusta jest młoda, wystarczy 40 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotową kapustę wrzuć do durszlaka i pozwól mleku spłynąć. Przenieś do miski i dopraw masłem. To wszystko, nadzienie jest gotowe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto układamy na stole z mąką. Z ciasta ściskamy kawałki tej samej wielkości, robimy z nich ciasta rękami i kładziemy nadzienie na środku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ściśnij krawędzie, tworząc Podłużny placek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, rozłóż placki szwem i posmaruj je ubitym jajkiem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i zdecyduj, ile piec ciasta drożdżowe w mleku z kremową kapustą? Będą gotowe za około 20 do 25 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ten przepis jest moim wynalazkiem. Cieszę się, że się z Tobą podzieliłem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Paszteciki podajemy do stołu!

ciasta i ciasta dla Rosjanina, jako synonim słów "Dom, wygoda, ciepło". Ciasto to nie tylko pyszne i satysfakcjonujące jedzenie, to świąteczny chleb, to spotkanie z bliskimi, komunikacja z przyjaciółmi. Uważam, że ten przepis kulinarny jest prawdziwym znaleziskiem zarówno dla młodych gospodyń domowych, jak i gospodyń domowych z doświadczeniem. Podawaj paszteciki ze słodką herbatą lub innym napojem według własnego uznania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy