Pikantny bakłażan z sokiem pomidorowym

ta niesamowicie pyszna przekąska jest zdecydowanie warta przyjęcia!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
30 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

pewnego dnia w starym magazynie zobaczyłem stary przepis na gotowanie bakłażana. Mój mąż (który w ogóle nie je cukinii ani bakłażana) po spróbowaniu powiedział: "nic takiego", przetłumaczone na Rosyjski, co oznacza "pyszne". Spieszę się podzielić z wami.
umyj i odetnij wierzchołki bakłażana, połóż na blasze do pieczenia i upiecz w piekarniku o temperaturze 180-200 stopni. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu trochę ostygnąć. W tym czasie przygotuj słoik, sok pomidorowy, wymieszaj z solą. Obrać lekko schłodzone bakłażany (jeśli są jeszcze ciepłe, skórkę można łatwo usunąć, pozostawiając bakłażana w całości) i pokroić w pierścienie. Na dnie słoika umieść liść laurowy czosnku, a następnie bakłażana i ziarna pieprzu. Zalej wszystko sokiem pomidorowym aż do szyjki słoika. Przykryj pokrywką (ale nie przekręcaj) i sterylizuj w wygodny dla Ciebie sposób (sterylizuję w podwójnym bojlerze) przez około 10-15 minut. Zwiń pokrywkę, zawiń i ostudź.
trzymałam w szafie.
Pikantny bakłażan z sokiem pomidorowym będzie wspaniałym dodatkiem do głównego posiłku w mroźne zimowe wieczory, zarówno w cichym rodzinnym gronie, jak i na imprezie lub uroczystości.
smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sól jodowana - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy