skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pewnego dnia w starym magazynie zobaczyłem stary przepis na gotowanie bakłażana. Mój mąż (który w ogóle nie je cukinii ani bakłażana) po spróbowaniu powiedział: "nic takiego", przetłumaczone na Rosyjski, co oznacza "pyszne". Spieszę się podzielić z wami.
umyj i odetnij wierzchołki bakłażana, połóż na blasze do pieczenia i upiecz w piekarniku o temperaturze 180-200 stopni. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu trochę ostygnąć. W tym czasie przygotuj słoik, sok pomidorowy, wymieszaj z solą. Obrać lekko schłodzone bakłażany (jeśli są jeszcze ciepłe, skórkę można łatwo usunąć, pozostawiając bakłażana w całości) i pokroić w pierścienie. Na dnie słoika umieść liść laurowy czosnku, a następnie bakłażana i ziarna pieprzu. Zalej wszystko sokiem pomidorowym aż do szyjki słoika. Przykryj pokrywką (ale nie przekręcaj) i sterylizuj w wygodny dla Ciebie sposób (sterylizuję w podwójnym bojlerze) przez około 10-15 minut. Zwiń pokrywkę, zawiń i ostudź.
trzymałam w szafie.
Pikantny bakłażan z sokiem pomidorowym będzie wspaniałym dodatkiem do głównego posiłku w mroźne zimowe wieczory, zarówno w cichym rodzinnym gronie, jak i na imprezie lub uroczystości.
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sól jodowana - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g