skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego przepisu potrzebujemy produktów opisanych w kompozycji.
Krok 2:
Bierzemy nieobrane kalmary, parzymy je wrzącą wodą i szybko skórujemy. Jeśli nie lubisz zapachu kałamarnic, dodatkowo posyp je świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, który może usunąć specyficzny zapach tych owoców morza. Następnie przez 1-2 minuty zanurzamy kalmary we wrzącej wodzie, aby chwyciły tylko formę. Nie można gotować dłużej, w przeciwnym razie staną się "gumowe". Możesz dodać lavrushkę i ziarna pieprzu do wody. Wyjmujemy tusze z wody.
Krok 3:
Zaczynamy przygotowywać nadzienie do kalmarów, obraną cebulę i kapustę kroimy w cienkie paski.
Krok 4:
Obierz marchewki i trzy na grubej tarce.
Krok 5:
Umyj świeże pieczarki i pokrój w kliny lub małe kostki.
Krok 6:
Wlej oliwę z oliwek na patelnię (możesz zastąpić ją rafinowaną roślinnie, jeśli nie ma oliwy z oliwek) i pozwól jej rozgrzać się na średnim ogniu. Rozłóż cebulę i smaż ją mieszając przez 3 minuty. Powinien stać się przezroczysty. Wlać marchewki i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut podczas mieszania.
Krok 7:
Następnie dodaj grzyby i kapustę na patelnię z cebulą i marchewką.
Krok 8:
Wymieszaj wszystkie składniki i smaż do miękkości na umiarkowanym ogniu, nie zapomnij wymieszać. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Nadzienie jest gotowe, teraz musisz całkowicie ostygnąć.
Krok 9:
A teraz dochodzimy do kroku, który powie Ci, jak gotować kalmary nadziewane serem i grzybami. Na tym etapie napełniamy nasze kalmary nadzieniem.
Krok 10:
Nadziewane tusze wkładamy do naczynia do pieczenia, smarujemy kwaśną śmietaną i obficie posypujemy startym serem. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Krok 11:
Nadziewane kalmary są gotowe! Podajemy je do stołu, posypując ziołami.
Krok 12:
Gorąco polecam!
pierwszy raz nadziewane kalmary próbowałem 10 lat temu w jednej restauracji. Od tego czasu przygotowuję je, doskonaląc je dla siebie. Takie jedzenie z pewnością stanie się ozdobą każdego świątecznego stołu. Są dobre zarówno na gorąco, jak i na zimno. Możesz je jeść, krojąc je w pierścienie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g