kalmary nadziewane warzywami, serem i pieczarkami

niezrównana pyszna przekąska na uroczystą ucztę! Kulinarny przepis na to danie docenią wszyscy miłośnicy kalmarów, a także zwolennicy prawidłowego odżywiania. A nadziewane kalmary są przygotowywane w bardzo prosty sposób-ten przepis jest tego wyraźnym dowodem!
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 10 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 18 % 3 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego przepisu potrzebujemy produktów opisanych w kompozycji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy nieobrane kalmary, parzymy je wrzącą wodą i szybko skórujemy. Jeśli nie lubisz zapachu kałamarnic, dodatkowo posyp je świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, który może usunąć specyficzny zapach tych owoców morza. Następnie przez 1-2 minuty zanurzamy kalmary we wrzącej wodzie, aby chwyciły tylko formę. Nie można gotować dłużej, w przeciwnym razie staną się "gumowe". Możesz dodać lavrushkę i ziarna pieprzu do wody. Wyjmujemy tusze z wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zaczynamy przygotowywać nadzienie do kalmarów, obraną cebulę i kapustę kroimy w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki i trzy na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj świeże pieczarki i pokrój w kliny lub małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej oliwę z oliwek na patelnię (możesz zastąpić ją rafinowaną roślinnie, jeśli nie ma oliwy z oliwek) i pozwól jej rozgrzać się na średnim ogniu. Rozłóż cebulę i smaż ją mieszając przez 3 minuty. Powinien stać się przezroczysty. Wlać marchewki i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut podczas mieszania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj grzyby i kapustę na patelnię z cebulą i marchewką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystkie składniki i smaż do miękkości na umiarkowanym ogniu, nie zapomnij wymieszać. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Nadzienie jest gotowe, teraz musisz całkowicie ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A teraz dochodzimy do kroku, który powie Ci, jak gotować kalmary nadziewane serem i grzybami. Na tym etapie napełniamy nasze kalmary nadzieniem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nadziewane tusze wkładamy do naczynia do pieczenia, smarujemy kwaśną śmietaną i obficie posypujemy startym serem. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nadziewane kalmary są gotowe! Podajemy je do stołu, posypując ziołami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gorąco polecam!

pierwszy raz nadziewane kalmary próbowałem 10 lat temu w jednej restauracji. Od tego czasu przygotowuję je, doskonaląc je dla siebie. Takie jedzenie z pewnością stanie się ozdobą każdego świątecznego stołu. Są dobre zarówno na gorąco, jak i na zimno. Możesz je jeść, krojąc je w pierścienie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy