skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ten przepis kulinarny zasugerował mi mój przyjaciel, zwolennik zdrowego odżywiania. Prawidłowe odżywianie wcale nie oznacza "bez smaku". Najważniejsze jest, aby gotować jedzenie z duszą i wyobraźnią. Jasnym daniem tego jedzenia jest nadziewany kalafior. A przygotowanie go wcale nie jest trudne, jak mogłoby się wydawać. Wkładamy małą główkę kalafiora do głębokiego rondla, całkowicie napełniamy wodą i doprowadzamy do wrzenia na szybkim ogniu, następnie solimy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Po upływie czasu przenosimy kapustę do durszlaka, aby woda była szklana. Zaczynamy gotować mięso mielone. Przewijamy mięso z cebulą w maszynce do mięsa, rozbijamy tam jajko, posiekane warzywa, a także sól i pieprz. Dobrze zagnieść mięso mielone. Napełnij schłodzony kalafior mielonym mięsem, ostrożnie wypełniając wszystkie puste przestrzenie między kwiatostanami. Lepiej jest faszerować kapustę rękami, starając się nie zakłócać jej kształtu. Nadziewany kalafior przenosimy do naczynia do pieczenia, smarujemy kwaśną śmietaną i posypujemy startym serem. Pieczemy kapustę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez 45 minut. Wskaźnikiem gotowości jest pojawienie się złotej skorupy. Nadziewany kalafior jest bardzo aromatyczny i niezwykle smaczny! To danie ozdobi każdy świąteczny stół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g