skład / składniki
metoda gotowania
wyjmuję nasiona ze słodkiej papryki, a następnie pieczę je w piekarniku do miękkości, około trzydziestu minut na średniej mocy, ale muszę kontrolować: zarówno papryka, jak i piekarniki są różne. Najcieńszym punktem tego przepisu kulinarnego jest obieranie pieczonej papryki. Jeśli się okaże, a papryka nie jest zbyt uszkodzona, kroję ją w cienkie długie paski.
dalej wszystko jest znacznie prostsze: czosnek jest przydatny w czosnku, a orzechy są na Starym młynku do kawy, który wiernie służy od ubiegłego wieku. Czosnek, orzechy z cukier mieszam z solą, śmietaną, sokiem z cytryny i czarnym pieprzem, doprawiam tą gęstą mieszanką słodką paprykę i dodaję zieloną sałatkę. Jeśli do stołu spodziewane są szaszłyki i wino, a starzy przyjaciele usiądą przy stole, to sałatka pieprzowo-czosnkowa z orzechami jest po prostu niezbędnym posiłkiem, który będzie doskonałą przyprawą do przyjaznej komunikacji i pikantnych gorących potraw. Świetnie prezentuje się na talerzu wśród innych przystawek i sałatek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Rzeżucha - 32 kcal / 100g