Sałatka pieprzowo-czosnkowa z orzechami

wspaniała sałatka, która będzie częstym gościem na świątecznym stole.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 60 % 15 g
węglowodany 24 % 6 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

wyjmuję nasiona ze słodkiej papryki, a następnie pieczę je w piekarniku do miękkości, około trzydziestu minut na średniej mocy, ale muszę kontrolować: zarówno papryka, jak i piekarniki są różne. Najcieńszym punktem tego przepisu kulinarnego jest obieranie pieczonej papryki. Jeśli się okaże, a papryka nie jest zbyt uszkodzona, kroję ją w cienkie długie paski.

dalej wszystko jest znacznie prostsze: czosnek jest przydatny w czosnku, a orzechy są na Starym młynku do kawy, który wiernie służy od ubiegłego wieku. Czosnek, orzechy z cukier mieszam z solą, śmietaną, sokiem z cytryny i czarnym pieprzem, doprawiam tą gęstą mieszanką słodką paprykę i dodaję zieloną sałatkę. Jeśli do stołu spodziewane są szaszłyki i wino, a starzy przyjaciele usiądą przy stole, to sałatka pieprzowo-czosnkowa z orzechami jest po prostu niezbędnym posiłkiem, który będzie doskonałą przyprawą do przyjaznej komunikacji i pikantnych gorących potraw. Świetnie prezentuje się na talerzu wśród innych przystawek i sałatek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Rzeżucha - 32   kcal / 100g

Podobne przepisy