skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Wyjmij podroby i oddziel głowę i ogon ryby, pokrój rybę całkowicie wzdłuż brzucha i rozłóż ją na twardej powierzchni. Następnie ostrożnie wyjmij środkową kość kręgową.
Krok 3:
Drobno posiekaj czosnek
Krok 4:
Zrób kilka nacięć w filecie i posiekaj drobno posiekanym czosnkiem.
Krok 5:
Sól i pieprz filety do smaku i włóż liść laurowy
Krok 6:
Przykryj filety cienką warstwą majonezu. Możesz również użyć śmietany, ale zwróć uwagę, że jeśli jesteś wierzącym Żydem, wymagania kaszrutu w tym przypadku nie zostaną spełnione. Dodaj cienko pokrojoną część cytryny do filetów.
Krok 7:
Teraz ostrożnie, aby zawartość się nie wylała, Zamknij dwie połówki fileta i ostrożnie zawiń w folię, konieczne jest owinięcie w taki sposób, aby sok, który wyróżnia się podczas smażenia, nie wypływał z formy.
Krok 8:
Rozłóż porcje na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
Krok 9:
Po wyłączeniu ognia ryba powinna stać w piekarniku przez około 15 minut, a następnie ułożyć na talerzach w zawiniętej formie i drobno posiekać warzywa, aby uczestnicy posiłku mogli posypać nią swoją porcję ryby.
Krok 10:
Nasza pieczona makrela jest gotowa po żydowsku.
Krok 11:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g