makrela pieczona po żydowsku

soczysta, pożywna i bardzo sycąca makrela na pyszny obiad! W języku hebrajskim ta ryba nazywa się "kolyas", można ją kupić w Izraelu po bardzo niskiej cenie, więc danie jest niezwykle popularne nie tylko na świąteczny stół. Jeśli jednak nawet nie mieszkasz w Izraelu, ten produkt jest łatwo dostępny wszędzie, więc zacznijmy gotować pachnącą pieczoną makrelę. Porcja będzie składać się z jednej ryby, co oznacza, że kup tyle ryb, ile potrzeba porcji, w ilości pół kilograma ryby na porcję (może być mniej).
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 17 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
214 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij podroby i oddziel głowę i ogon ryby, pokrój rybę całkowicie wzdłuż brzucha i rozłóż ją na twardej powierzchni. Następnie ostrożnie wyjmij środkową kość kręgową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj czosnek

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób kilka nacięć w filecie i posiekaj drobno posiekanym czosnkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól i pieprz filety do smaku i włóż liść laurowy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj filety cienką warstwą majonezu. Możesz również użyć śmietany, ale zwróć uwagę, że jeśli jesteś wierzącym Żydem, wymagania kaszrutu w tym przypadku nie zostaną spełnione. Dodaj cienko pokrojoną część cytryny do filetów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz ostrożnie, aby zawartość się nie wylała, Zamknij dwie połówki fileta i ostrożnie zawiń w folię, konieczne jest owinięcie w taki sposób, aby sok, który wyróżnia się podczas smażenia, nie wypływał z formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż porcje na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po wyłączeniu ognia ryba powinna stać w piekarniku przez około 15 minut, a następnie ułożyć na talerzach w zawiniętej formie i drobno posiekać warzywa, aby uczestnicy posiłku mogli posypać nią swoją porcję ryby.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasza pieczona makrela jest gotowa po żydowsku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy