ciasto Natasza z orzechami włoskimi i kwaśną śmietaną

pyszny, ale prosty przepis na ciasto na herbatę! Niedawno postanowiłam zadowolić mojego młodego mężczyznę i upiec ciasto. Długo szukałem przepisu kulinarnego w Internecie i znalazłem jeden bardzo popularny – ciasto "Natasha". Kiedy mój młody człowiek go spróbował, był bardzo zachwycony jego smakiem.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 65 % 37 g
302 kcal
IG: 8 / 5 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To ciasto składa się z trzech ciast. Wszystkie ciasta gotuję prawie tak samo, tylko w jednym cieście wkładam mak , w drugim-zmielone orzechy włoskie, a w trzecim – rodzynki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubijam jajka mikserem i dodaję cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubijam.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj sodę do ciasta

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I śmietana

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I znowu ubijam mikserem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do ciasta wsypuję mąkę,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Skrobia i bardzo dokładnie mieszam.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dzielę ciasto na trzy części i, jak powiedziałem wcześniej, do jednej dodaję orzechy włoskie,

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W drugiej-namoczony w wodzie i wyciśnięty mak,

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    To ciasto z makiem

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Trzeci to namoczone rodzynki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie ciasto równomiernie wlewam do dzielonej formy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dno formy należy przykryć papierem do pieczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I piec do miękkości.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W ten sposób pieczę trzy ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciepło w piekarniku powinno być średnie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Do śmietany musisz ubić śmietanę z cukrem. Lepiej jest wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu 30%, w przeciwnym razie krem będzie bardzo płynny. Posmaruj ciasta kremem i udekoruj ciasto orzechami i różnymi posypkami. Ciasto Nataszy jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy