skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To ciasto składa się z trzech ciast. Wszystkie ciasta gotuję prawie tak samo, tylko w jednym cieście wkładam mak , w drugim-zmielone orzechy włoskie, a w trzecim – rodzynki.
Krok 2:
Ubijam jajka mikserem i dodaję cukier.
Krok 3:
Ubijam.
Krok 4:
Następnie dodaj sodę do ciasta
Krok 5:
I śmietana
Krok 6:
I znowu ubijam mikserem.
Krok 7:
Do ciasta wsypuję mąkę,
Krok 8:
Skrobia i bardzo dokładnie mieszam.
Krok 9:
Następnie dzielę ciasto na trzy części i, jak powiedziałem wcześniej, do jednej dodaję orzechy włoskie,
Krok 10:
W drugiej-namoczony w wodzie i wyciśnięty mak,
Krok 11:
To ciasto z makiem
Krok 12:
Trzeci to namoczone rodzynki.
Krok 13:
Następnie ciasto równomiernie wlewam do dzielonej formy.
Krok 14:
Dno formy należy przykryć papierem do pieczenia.
Krok 15:
I piec do miękkości.
Krok 16:
W ten sposób pieczę trzy ciasta.
Krok 17:
Ciepło w piekarniku powinno być średnie.
Krok 18:
Do śmietany musisz ubić śmietanę z cukrem. Lepiej jest wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu 30%, w przeciwnym razie krem będzie bardzo płynny. Posmaruj ciasta kremem i udekoruj ciasto orzechami i różnymi posypkami. Ciasto Nataszy jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g