deser jabłkowy z orzechami

ten deser łączy w sobie doskonały smak i korzyści! To danie może być doskonałym zakończeniem świątecznej kolacji lub pożywnym śniadaniem. Estetyczne, apetyczne, satysfakcjonujące i piękne! Smakuje jak Crumble. Gotuj w wolnym czasie!
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 75 % 27 g
177 kcal
IG: 26 / 15 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jabłka, pokrój na 4 części, usuń rdzeń z nasionami. Obrane jabłka kroimy w plasterki średniej grubości. Włóż je do głębokiego pojemnika, dodaj cukier, dodaj sok z cytryny i ½ łyżeczki. cynamon. Wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz równomiernie (jak na zdjęciu) rozłóż jabłka w okrągłym naczyniu do pieczenia (silikonowym, szklanym, teflonowym itp.), przykryj folią i piecz przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas pieczenia jabłek przygotowujemy mieszankę przesianej mąki, płatków Herkulesa, brązowego cukru i pozostałego cynamonu. Wymieszaj wszystko w wygodnej misce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj stopione masło do powstałej mieszanki, wlej olej roślinny i sok jabłkowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekane ziarna orzechów włoskich.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Forma z jabłkami jest tymczasowo wyjmowana z piekarnika i usuwana folia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Został nam jeden krok, z którego uczymy się, jak upiec deser jabłkowy z orzechami? Jabłka przykrywamy przygotowaną masą orzechową i zwracamy wszystko do piekarnika do dalszego pieczenia, ale bez folii. Pieczemy, aż deser będzie odpowiednio zrumieniony, a owoce będą miękkie i musujące. Zajmie to około 30 minut. Gotowe danie wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy z formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozwól deserowi ostygnąć przez 15 minut przed podaniem. Ostrożnie ułóż porcje na talerzach i udekoruj każdą gałką lodów lub bitą śmietaną!

warto wiedzieć, że jabłka są bogate w błonnik, potas, witaminę C i kwas foliowy. Jedna porcja takiego deseru zawiera: 274 kalorie, 10 g tłuszczu; 8 mg cholesterolu, 47 g węglowodanów, 3 g białka, 6 g białka, 1 mg sodu, 231 mg potasu. Duży Plus: Mangan (17% dziennej wartości). Deser jest również pyszny, ponieważ klasyczne połączenie jabłek i orzechów jest nie tylko zdrowe, ale także wzmacnia smak i aromat orzechów. Uwielbiam ten deser za jego lekkość i wielkie korzyści. Gotuj, kiedy chcesz!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal / 100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 374   kcal/100g
  • Herkules gotowany - 91   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal / 100g

Podobne przepisy