skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy produkty według listy.
Krok 2:
Umyj jabłka, pokrój na 4 części, usuń rdzeń z nasionami. Obrane jabłka kroimy w plasterki średniej grubości. Włóż je do głębokiego pojemnika, dodaj cukier, dodaj sok z cytryny i ½ łyżeczki. cynamon. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Teraz równomiernie (jak na zdjęciu) rozłóż jabłka w okrągłym naczyniu do pieczenia (silikonowym, szklanym, teflonowym itp.), przykryj folią i piecz przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Krok 4:
Podczas pieczenia jabłek przygotowujemy mieszankę przesianej mąki, płatków Herkulesa, brązowego cukru i pozostałego cynamonu. Wymieszaj wszystko w wygodnej misce.
Krok 5:
Dodaj stopione masło do powstałej mieszanki, wlej olej roślinny i sok jabłkowy.
Krok 6:
Dodaj posiekane ziarna orzechów włoskich.
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Krok 8:
Forma z jabłkami jest tymczasowo wyjmowana z piekarnika i usuwana folia.
Krok 9:
Został nam jeden krok, z którego uczymy się, jak upiec deser jabłkowy z orzechami? Jabłka przykrywamy przygotowaną masą orzechową i zwracamy wszystko do piekarnika do dalszego pieczenia, ale bez folii. Pieczemy, aż deser będzie odpowiednio zrumieniony, a owoce będą miękkie i musujące. Zajmie to około 30 minut. Gotowe danie wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy z formy.
Krok 10:
Pozwól deserowi ostygnąć przez 15 minut przed podaniem. Ostrożnie ułóż porcje na talerzach i udekoruj każdą gałką lodów lub bitą śmietaną!
warto wiedzieć, że jabłka są bogate w błonnik, potas, witaminę C i kwas foliowy. Jedna porcja takiego deseru zawiera: 274 kalorie, 10 g tłuszczu; 8 mg cholesterolu, 47 g węglowodanów, 3 g białka, 6 g białka, 1 mg sodu, 231 mg potasu. Duży Plus: Mangan (17% dziennej wartości). Deser jest również pyszny, ponieważ klasyczne połączenie jabłek i orzechów jest nie tylko zdrowe, ale także wzmacnia smak i aromat orzechów. Uwielbiam ten deser za jego lekkość i wielkie korzyści. Gotuj, kiedy chcesz!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal / 100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Płatki owsiane - 374 kcal/100g
- Herkules gotowany - 91 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal / 100g