zupa z dyni z imbirem i czosnkiem

idealna zupa na post lub dietę, chociaż możesz też podać mężowi! Dziś zwracam uwagę na interesujący przepis kulinarny, który dał mi jeden wspaniały człowiek i wspaniały kucharz. Szczerze mówiąc. To mój dobry przyjaciel i znajomy. W związku z tym jedzenie od takiej osoby nie może być złe. Jak mówią, sprawdzone, wiemy!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 45 % 5 g
61 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

Zacznijmy od tego, że pokrój dynię w małe kostki, cebulę, czosnek i imbir – drobno posiekaj. A teraz najciekawsza część – nie będziemy niczego gotować, a nawet smażyć. A jak to się stanie z zupą puree, pytasz? Bardzo proste! Bierzemy żaroodporny Pojemnik, wkładamy tam wszystkie warzywa, solimy i pieprzymy do smaku, polewamy całe to piękno oliwą z oliwek i wysyłamy do piekarnika 200°C na około 20 lub 25 minut. Gdy dynia stała się miękka, przenieś pachnącą mieszankę do blendera, wrzucając tam również czosnek. Dodajemy niewiele bulionu (możesz i wodę, tak jak chcesz) i doprowadzamy zupę puree z dyni do pożądanej konsystencji. Wlać do talerzy (oczywiście lepiej miski), dodać śmietanę, udekorować ziołami i smażonymi pestkami dyni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy