zupa z dyni z imbirem i czosnkiem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Zacznijmy od tego, że pokrój dynię w małe kostki, cebulę, czosnek i imbir – drobno posiekaj. A teraz najciekawsza część – nie będziemy niczego gotować, a nawet smażyć. A jak to się stanie z zupą puree, pytasz? Bardzo proste! Bierzemy żaroodporny Pojemnik, wkładamy tam wszystkie warzywa, solimy i pieprzymy do smaku, polewamy całe to piękno oliwą z oliwek i wysyłamy do piekarnika 200°C na około 20 lub 25 minut. Gdy dynia stała się miękka, przenieś pachnącą mieszankę do blendera, wrzucając tam również czosnek. Dodajemy niewiele bulionu (możesz i wodę, tak jak chcesz) i doprowadzamy zupę puree z dyni do pożądanej konsystencji. Wlać do talerzy (oczywiście lepiej miski), dodać śmietanę, udekorować ziołami i smażonymi pestkami dyni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g