94 kcal
2 hours
Prawdziwe jedzenie na całą zimę! Wymagane do gotowania!
37 kcal
5 hours
Najbardziej optymalna opcja przygotowania soku pomidorowego. Bardzo wygodny
73 kcal
1 hour30 minutes
Domowa papryka w puszkach jest zarówno przystawką, jak i składnikiem innych
33 kcal
1 hour
Nagle przyszli goście? Nie ma znaczenia, ponieważ pikuli czekają na skrzydłach w
80 kcal
6 days
Gotowanie jest długie, ale warto! Polizasz palce śliwki!
57 kcal
2 hours
Niesamowite lecho do domowych półfabrykatów). mio667 autor przepisu
49 kcal
30 minutes
Bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo smaczny, bardzo łatwy! Kompot brzoskwiniowy
71 kcal
20 minutes
Szybki i co najważniejsze smaczny. Wszystkie przydatne właściwości zostały
62 kcal
1 hour
Takie lecho chętnie uzupełni zimową kolekcję gospodarzy zacumowań! Jeden rok był
110 kcal
2 hours10 minutes
Domowy gulasz z kurczaka jest pyszny. Daria autor przepisu
28 kcal
5 days5 minutes
Leczniczy i pyszny napój można doskonale przechowywać! Zapoznajmy się z jednym z
74 kcal
1 hour10 minutes
Pyszne danie o pikantnym i niezapomnianym smaku! Ogórki przekąskowe z małą
63 kcal
3 hours30 minutes
Bogaty w smak i witaminy sok z aronii jest po prostu wspaniały! Wynik Sok z
45 kcal
1 day
Pachnący, smakuje jak świeżo wyciśnięty sok. Kompot winogronowy to bardzo
28 kcal
4 hours30 minutes
Wspaniała przekąska na każdą ucztę! Mój wnuk bardzo lubi te ogórki, okazują się
64 kcal
1 hour20 minutes
Łatwy sposób na utrzymanie witamin na zimę! Nie każdy ma duże zamrażarki do
45 kcal
12 hours30 minutes
Kompot z czeremchy na zimę jest prosty i pyszny! Kompot z czeremchy na zimę to
15 kcal
7 days
Super przepis dla miłośników świeżych ogórków zimą! Zgodnie z tym przepisem
189 kcal
1 hour30 minutes
Przydatne przygotowanie na zimę z zachowaniem wszystkich witamin! Jeśli w tym
72 kcal
10 hours20 minutes
Kompot irgi na zimę to łatwy sposób na konserwowanie. To jeden z najprostszych
Powiązane i dodatkowe kategorie:
Opis
Pojęcie konserwowania obejmuje: solenie , dżemy , marynowanie , kiszenie, suszenie, wędzenie, kandyzowanie, suszenie.
Domowe konserwowanie w postaci pikli wymaga obowiązkowej obecności soli kuchennej w przepisie na konserwy. Konserwowanie solą to przetwarzanie żywności solą i częściowe pozbycie się nadmiaru wilgoci. Konserwowanie solą może podlegać: ryba , mięso .
Domowe konserwowanie w postaci kiszenia wymaga również soli w przepisie na konserwowanie. Podczas procesu fermentacji w produktach uwalniany jest kwas, a powstałe bakterie zapobiegają pleśnieniu produktów. Wiele warzyw (kapusta biała) jest poddawanych konserwowaniu w postaci kiszenia, ogórki , pomidory , cukinia ), niektóre owoce ( jabłka ) i jagody ( żurawina , borówka brusznica ).
Domowe konserwowanie w postaci marynowania zwykle opiera się na obecności kwaśnego środowiska, które samo w sobie jest śmiertelne dla bakterii. Do takiego konserwowania stosuje się z reguły kwas octowy, cytrynowy, mlekowy.
Domowe konserwowanie w postaci suszenia było jednym z pierwszych w historii ludzkości. Prawie wszystkie warzywa, owoce, mięso, ryby mogą być suszone, grzyby . W procesie takiego konserwowania wilgoć jest całkowicie usuwana z produktów.