skład / składniki
metoda gotowania
jak przygotować świeże ogórki na zimę?
ogórki powinny być idealne, bez śladów zepsucia, gęste i świeże. Musisz je dobrze umyć, pozostawić do spuszczenia, a następnie wysuszyć (ręcznikiem lub powietrzem). Nie musisz ich mocno pocierać. Idealnie, jeśli ogórki są zbierane z ogrodu przy suchej pogodzie, możesz je po prostu wytrzeć czystą szmatką. Zapobiegnie to nadmiernej wilgoci w słoikach.
sterylizuj słoiki, pokrywki też. Włóż suche ogórki do tego samego suchego i czystego słoika, ale nie do góry, zostaw miejsce na świecę.
świecę należy wziąć najzwyklejszą, najlepiej małą, na lampę zapachową. Najważniejsze jest to, że świeca jest bezzapachowa. Ustaw świecę na ogórkach i zapal, pozwól jej spalić przez 10 minut, aby powietrze spłonęło od dołu. A gdy świeca się pali, zwiń słoik. Musisz to zrobić, aby świeca w słoiku paliła się przez kolejne 20-30 sekund po zwinięciu pokrywki, aby wytworzyć próżnię. I w końcu masz świeże ogórki na Nowy Rok)) a ze swojego ogrodu są pyszne.
słoiki lepiej przechowywać w piwnicy.
porady:
użyj ogórków późnej jesieni. Używaj tylko nieuszkodzonych, świeżych ogórków średniej wielkości zebranych bezpośrednio z ogrodu (może być mniej).
aby wosk ze świecy nie dostał się na ogórki, umieść mały kawałek folii spożywczej pod świecą.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g