Krówka cukrowa

skromny deser do eleganckiej dekoracji! Krówki cukrowe można przypisać deserom. Przygotowuje się z niego figurki, różne dekoracje do ciast, a także można przykryć babeczki, babkę rumową, ciasta wielkanocne, czyli użyć jako lukier. Podstawowy przepis na krówki jest wszechstronny. Krówki można barwić barwnikami spożywczymi, można dodać cynamon, pokruszone orzechy lub płatki kokosowe i uzyskać teksturowaną powłokę cukierniczą. Przepis jest bardzo prosty, ale jest trochę subtelności - z nadmiaru soku z cytryny krówka jest krucha, więc najważniejsze jest, aby nie przesadzić. Dodaj nie więcej niż 12 kropli Szminka może być przechowywana przez długi czas w lodówce,
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 62 g
248 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia krówek

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier do rondla ze stali nierdzewnej. Lepiej wziąć gorącą wodę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukier zalej wodą i mieszaj, aż się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię z syropem na kuchence, włącz ogień, gdy się zagotuje, usuń powstałą pianę i gotuj z zamkniętą pokrywką, około 10 minut , aż do testu na miękkiej kuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Test miękkiej kulki - aby uzyskać miękką kulkę, musisz ponownie pobrać próbkę syropu za pomocą zimnej łyżeczki, a następnie szybko schłodzić w misce lub talerzu z zimną wodą. Po szybkim schłodzeniu musisz spróbować zrolować kulkę syropu. Udało się zwinąć piłkę i nie przykleja się do rąk, więc syrop jest gotowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzić syrop, wystarczy umieścić go w misce z zimną wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kwas cytrynowy. Możesz odmierzyć łyżeczką, możesz po prostu wycisnąć 12 kropli z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubijaj mikserem, aż syrop stanie się biały i zwinie się w kryształową masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do glazury kremówkę należy podgrzać do 45-50 stopni. Jeśli dodasz płatki kokosowe, otrzymamy teksturowaną powłokę na ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz zabarwić kremówkę barwnikami spożywczymi i uformować figurki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto ozdobione kremówką cukrową

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy