morele z cukrem
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Dobrze umyj morele, usuń nasiona. Sterylizuj słoik.
Krok 2:
Połówki moreli wkładamy do wysterylizowanego słoika, posypujemy cukrem. Potrząśnij słoikiem, aby wszystko było mocno ubite.
Krok 3:
Posyp dobrze cukrem na wierzchu. I wkładamy do lodówki na 8 godzin, aby morele wypuściły sok.
Krok 4:
Tak wyglądają morele po 8 godzinach. Jeśli nadal są jagody, ułóż połówki bez pestek szczelnie w słoiku do samej góry.
Krok 5:
Kładziemy szmatkę na dnie rondla, kładziemy słoik na wierzchu i sterylizujemy przez 20 minut. Wychodzą dwa słoiki po 0,5 l. następnie szczelnie zamknij, odwróć i zawiń, aż całkowicie ostygnie. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu (spiżarnia, Piwnica). Wkładam do lodówki i używam do nadziewania ciast))
Krok 6:
Smacznego!
morele z cukrem, przygotowane według tego przepisu, można nie tylko jeść jako deser, ale także nadziewać nimi ciasta i bułki. Możesz także zrobić galaretkę, kompoty lub galaretkę.
ponadto morele w cukrze stanowią doskonałą bazę do koktajli i innych napojów.
ponadto morele w cukrze stanowią doskonałą bazę do koktajli i innych napojów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g