mus z limonki
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
żelatynę zalać zimną przegotowaną wodą i pozostawić na 40 minut do spęcznienia
po rozpuszczeniu w łaźni wodnej.
żółtko utrzeć z cukrem i dodać do rozgrzanej śmietany
włożyć do miski i gotować na małym ogniu przez 2 minuty, aż masa zgęstnieje, ostudzić
usuń skórkę z limonki i wyciśnij sok.
twarożek wymieszać z sokiem i skórką i ubić mikserem.
kontynuując ubijanie, dodaj żelatynę i powstały krem ze śmietany, ponownie ubij, aż będzie puszysty.
włóż mus do kokilek i wstaw do lodówki, aż stwardnieje na kilka godzin.
zanurz foremki z musem na kilka sekund w gorącej wodzie, aby mus łatwo wyszedł, a następnie przewróć na talerze.
Udekoruj cienkimi paskami skórki z limonki i czerwonymi jagodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g