bułka z zimnego ciasta drożdżowego
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
przygotowanie ciasta na bułkę:
wymieszaj drożdże z mąką, dodaj sól, cukier, następnie jajko, ciepłe mleko, kremowe stopione masło. Zagniatamy ciasto, przenosimy do miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 10-12 godzin.
podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj na warstwę o grubości 0,5 cm. Jeden smarujemy skondensowaną śmietaną, drugi dżemem wiśniowym. Obie posypać orzechami włoskimi, zwinąć szczelnie w bułki.
Wytnij rolki wzdłuż środka, ale nie do końca. Obie połówki są przeplatane w formie opaski uciskowej, tak aby u góry było nacięcie.
przed pieczeniem pozostaw na pół godziny.
następnie w piekarniku trzymamy 40 minut w 180 stopniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal / 100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Konfitura - 295 kcal/100g