skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotowanie biszkoptu na jogurcie.
za to z Rast.ubij jogurt masłem, dodaj cukier, wanilinę.
po dodaniu mąki z proszkiem do pieczenia, ponownie ubij.
wlej ciasto do formy, włóż do już rozgrzanego piekarnika, piecz przez 25 minut w 190 stopniach.
chłodzimy ciasto.
Robienie kremu białkowego.
wlej cukier wodą, gotuj na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, gotuj przez kolejne 45 minut. Gotowość syropu jest sprawdzana w następujący sposób: wlej syrop do zimnej wody. Jeśli możesz uformować z niego kulkę, syrop jest gotowy.
ubij białka w pianę, dodając do nich trochę soli.
wlej do nich gorący (ale nie wrzący) syrop cienkim strumieniem, ubij.
pokroiłem biszkopt na dwie identyczne części, po czym posmarowałem je kremem (dodałem barwnik do jednej trzeciej kremu).
Truskawkowe ciasto "zapach lata" wychodzi bardzo smaczne i delikatne. Przygotowuje się szybko.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g