ciasto Brioche
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Drożdże
Krok 2:
Wymieszaj drożdże
Krok 3:
Krok 4:
Przesiać mąkę
Krok 5:
Jaja
Krok 6:
Wlej jajka
Krok 7:
Skórka z cytryny
Krok 8:
Dodaj skórkę z cytryny
Krok 9:
Dodaj sól, cukier
Krok 10:
Zagnieść ciasto
Krok 11:
Mleko
Krok 12:
Dodaj mleko
Krok 13:
Olej
Krok 14:
Pokroić na kawałki
Krok 15:
Roztopione masło
Krok 16:
Dodaj olej
Krok 17:
Zagnieść ciasto
Krok 18:
Przenieś na patelnię
Krok 19:
Przykryj serwetką
Krok 20:
Ciasto wyrosło po pół godzinie
Krok 21:
Gotowe ciasto
drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka. Dodaj 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki.
wszystko wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
zetrzyj drobno skórkę z cytryny.
przesiać całą mąkę do miski.
zrób dziurę w mące i wlej jajka.
dodaj sól, cukier, skórkę z cytryny, wymieszaj.
wlać drożdże. Wymieszać.
stopniowo dodając ciepłe mleko i stopione masło, zagnieść miękkie ciasto.
zagniecione ciasto przełożyć na patelnię, przykryć serwetką i umieścić w ciepłym miejscu.
włóż dobrze dopasowane ciasto do wysmarowanej roztopionym masłem formy.
pozwól ciastu jeszcze raz podejść i upiec.
ciasto nadaje się do pieczenia różnego rodzaju muffinów: bułek, ciast, Brioche, savarenów itp.
wszystko wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
zetrzyj drobno skórkę z cytryny.
przesiać całą mąkę do miski.
zrób dziurę w mące i wlej jajka.
dodaj sól, cukier, skórkę z cytryny, wymieszaj.
wlać drożdże. Wymieszać.
stopniowo dodając ciepłe mleko i stopione masło, zagnieść miękkie ciasto.
zagniecione ciasto przełożyć na patelnię, przykryć serwetką i umieścić w ciepłym miejscu.
włóż dobrze dopasowane ciasto do wysmarowanej roztopionym masłem formy.
pozwól ciastu jeszcze raz podejść i upiec.
ciasto nadaje się do pieczenia różnego rodzaju muffinów: bułek, ciast, Brioche, savarenów itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g