ciasto Brioche

przepis na ciasto maślane na drożdżach piwnych był sławny w XVI wieku! Bogate francuskie ciasto Brioche zostało wynalezione na początku XIX wieku przez francuskich cukierników braci Julien i zyskało ogromną popularność na całym świecie. Ciasto, a także bułka o tej samej nazwie, zostały nazwane na cześć słynnego francuskiego cukiernika Brioche.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 63 % 37 g
302 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Drożdże

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj drożdże

  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiać mąkę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jaja

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej jajka

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Skórka z cytryny

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj skórkę z cytryny

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól, cukier

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagnieść ciasto

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mleko

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mleko

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Olej

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokroić na kawałki

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Roztopione masło

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj olej

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zagnieść ciasto

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przenieś na patelnię

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przykryj serwetką

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ciasto wyrosło po pół godzinie

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Gotowe ciasto

drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka. Dodaj 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki.
wszystko wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
zetrzyj drobno skórkę z cytryny.
przesiać całą mąkę do miski.
zrób dziurę w mące i wlej jajka.
dodaj sól, cukier, skórkę z cytryny, wymieszaj.
wlać drożdże. Wymieszać.
stopniowo dodając ciepłe mleko i stopione masło, zagnieść miękkie ciasto.
zagniecione ciasto przełożyć na patelnię, przykryć serwetką i umieścić w ciepłym miejscu.
włóż dobrze dopasowane ciasto do wysmarowanej roztopionym masłem formy.
pozwól ciastu jeszcze raz podejść i upiec.
ciasto nadaje się do pieczenia różnego rodzaju muffinów: bułek, ciast, Brioche, savarenów itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy