skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mąka z drożdżami
Krok 2:
Lepkie ciasto
Krok 3:
Ciasto 2 godziny po ugniataniu
Krok 4:
Obierz jabłka
Krok 5:
Drobno posiekaj
Krok 6:
Cukier z wodą
Krok 7:
Sok z połowy cytryny
Krok 8:
Jabłka w syropie
Krok 9:
Jabłka z cynamonem
Krok 10:
Gotowe nadzienie
Krok 11:
Ciasto
Krok 12:
Zwiń rolkę
Krok 13:
Nić do cięcia rolek
Krok 14:
Sinnabony w formie
Krok 15:
Zrób sos
Krok 16:
Gotowe sinnabony
Krok 17:
Polej sosem
Krok 18:
Krok 19:
Krok 20:
Krok 21:
Krok 22:
Krok 23:
drożdże z dwiema łyżkami cukru rozcieńczyć w 50 ml ciepłej wody. Odłóż na bok.
wlej sól do miski, wlej ciepłe mleko, wlej przesianą mąkę.
wlej podniesioną czapkę drożdży na mąkę. Wymieszaj drożdże z mąką, dodaj jajka, a następnie zagnieść ciasto ze wszystkimi potrawami z wyjątkiem oleju.
ciasto okaże się lepkie.
po uzyskaniu jednorodnego ciasta wlej olej i wymieszaj. Ciasto stanie się przyjemniejsze, ale nadal lepkie.
przykryj miskę ciasta i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny.
zrób nadzienie jabłkowe.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.
wlej 3 łyżki wody na patelnię, wlej cukier, wlej sok z połowy cytryny, wlej jabłka.
mieszaj, aż cała woda wyparuje. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować cienko na dużą prostokątną warstwę. Połóż nadzienie jabłkowe na warstwie, rozłóż je i zwiń rolkę.
pokrój rolkę na kawałki około 2,5-3 cm za pomocą nici.
umieść bułki w formie w niewielkiej odległości od siebie. Daj odległość.
włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
zrób sos.
wymieszaj zmiękczone masło, cukier puder, cukier waniliowy i śmietanę w mikserze.
wyjmij gotowe sinnabony z piekarnika, polej sosem i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g