Cinnabons z jabłkami

aromatyczne bułeczki jabłkowo-cynamonowe. Smacznie. Naprawdę chciałem połączyć ten przepis z przepisem na klasyczne sinnabony, ale nic nie działało, ponieważ jest to zupełnie inny przepis. Sinnabony z nadzieniem jabłkowym mają inny smak niż klasyczne sinnabony i oczywiście bardziej dietetyczne, ponieważ ma znacznie mniej oleju.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 66 % 35 g
279 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mąka z drożdżami

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepkie ciasto

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto 2 godziny po ugniataniu

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz jabłka

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cukier z wodą

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sok z połowy cytryny

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jabłka w syropie

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jabłka z cynamonem

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe nadzienie

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń rolkę

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nić do cięcia rolek

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Sinnabony w formie

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zrób sos

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe sinnabony

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Polej sosem

  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.

drożdże z dwiema łyżkami cukru rozcieńczyć w 50 ml ciepłej wody. Odłóż na bok.

wlej sól do miski, wlej ciepłe mleko, wlej przesianą mąkę.

wlej podniesioną czapkę drożdży na mąkę. Wymieszaj drożdże z mąką, dodaj jajka, a następnie zagnieść ciasto ze wszystkimi potrawami z wyjątkiem oleju.

ciasto okaże się lepkie.

po uzyskaniu jednorodnego ciasta wlej olej i wymieszaj. Ciasto stanie się przyjemniejsze, ale nadal lepkie.
przykryj miskę ciasta i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny.

zrób nadzienie jabłkowe.



Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.

wlej 3 łyżki wody na patelnię, wlej cukier, wlej sok z połowy cytryny, wlej jabłka.



mieszaj, aż cała woda wyparuje. Ostudzić.

Ciasto rozwałkować cienko na dużą prostokątną warstwę. Połóż nadzienie jabłkowe na warstwie, rozłóż je i zwiń rolkę.



pokrój rolkę na kawałki około 2,5-3 cm za pomocą nici.

umieść bułki w formie w niewielkiej odległości od siebie. Daj odległość.

włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
zrób sos.

wymieszaj zmiękczone masło, cukier puder, cukier waniliowy i śmietanę w mikserze.

wyjmij gotowe sinnabony z piekarnika, polej sosem i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy