skład / składniki
gotowanie krok po kroku
będziesz także potrzebował szklanki orzechów włoskich do posypania ciasta.
wlej słoik skondensowanego mleka do miski, wbij jajko i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj sodę gaszoną octem i powoli dodaj mąkę.
gdy trudniej jest mieszać łyżką, przenosimy ciasto na powierzchnię roboczą i już tam mieszamy. Ale lepiej nie przesadzać, ponieważ ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
ciasto dzielimy na 8 równych części.
z każdej części rozwałkuj ciasto i nakłuj je widelcem w kilku miejscach. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i usmaż ciasto na patelni. Ciasta piecze się bardzo szybko, prawie minutę. Smażyć każdy z obu stron.
po przycięciu ciast na talerzu o odpowiednim rozmiarze. A skrawki będą potrzebne do posypania.
gotuj krem: wlej mleko do rondla, dodaj 2 jajka, mąkę 2 stół. łyżki, szklanka cukru, jedna torebka cukru waniliowego, dokładnie ubij wszystko trzepaczką i umieść na wolnym ogniu. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj masło do gorącej śmietany i wymieszaj.
wszystkie ciasta na przemian smarujemy kremem, nakładając jeden na drugi.
następnie wierzch i boki ciasta są również dobrze nasmarowane.
zmiel kawałki ciasta na okruchy i posiekaj orzechy włoskie. Wymieszaj i posyp ciasto.
ciasto należy moczyć przez co najmniej 1 godzinę.
miłej herbaty i dobrego nastroju dla wszystkich!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g