ciasto z orzechami włoskimi i skondensowanym mlekiem na patelni

pyszne i miękkie ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach! Podobało mi się, że nie trzeba włączać piekarnika. Bardzo smaczne i miękkie ciasto na patelni przepis jest prosty. Dosłownie rozpływa się w ustach.
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 69 % 40 g
290 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

będziesz także potrzebował szklanki orzechów włoskich do posypania ciasta.

wlej słoik skondensowanego mleka do miski, wbij jajko i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj sodę gaszoną octem i powoli dodaj mąkę.

gdy trudniej jest mieszać łyżką, przenosimy ciasto na powierzchnię roboczą i już tam mieszamy. Ale lepiej nie przesadzać, ponieważ ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

ciasto dzielimy na 8 równych części.

z każdej części rozwałkuj ciasto i nakłuj je widelcem w kilku miejscach. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i usmaż ciasto na patelni. Ciasta piecze się bardzo szybko, prawie minutę. Smażyć każdy z obu stron.

po przycięciu ciast na talerzu o odpowiednim rozmiarze. A skrawki będą potrzebne do posypania.

gotuj krem: wlej mleko do rondla, dodaj 2 jajka, mąkę 2 stół. łyżki, szklanka cukru, jedna torebka cukru waniliowego, dokładnie ubij wszystko trzepaczką i umieść na wolnym ogniu. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj masło do gorącej śmietany i wymieszaj.

wszystkie ciasta na przemian smarujemy kremem, nakładając jeden na drugi.

następnie wierzch i boki ciasta są również dobrze nasmarowane.

zmiel kawałki ciasta na okruchy i posiekaj orzechy włoskie. Wymieszaj i posyp ciasto.

ciasto należy moczyć przez co najmniej 1 godzinę.

miłej herbaty i dobrego nastroju dla wszystkich!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy