skład / składniki
metoda gotowania
w naszej rodzinie
solone pomidory
bardzo szanowany, zwłaszcza w mroźne zimowe wieczory w postaci przekąski pod gotowanymi ziemniakami. Ten przepis kulinarny szpiegowałem na blogu znajomego kolegi z pracy około rok temu. Zeszłej jesieni sama zrobiła pięć puszek takich pomidorów, wszystkie moje bardzo szybko je zmyły, nie udało mi się ukryć na święta Nowego Roku…
najpierw musisz przygotować słoik do konserw (spłukać ,zagotować – kalcynować-kto to robi, chociaż nic nie będziemy konserwować). Następnie połóż wszystkie określone przyprawy na dnie, z wyjątkiem soli i proszku musztardowego. Osobiście lubię kroić czosnek na pół i nie wkładać go w całe plasterki.
weź pomidory, dobrze je umyj, przebij każdy widelcem w kilku miejscach i włóż do słoika gęstymi warstwami.
osobno w jednym litrze dobrze przegotowanej i schłodzonej wody do temperatury pokojowej rozcieńczyć sześćdziesiąt gramów soli i natychmiast zalać pomidory w słoiku tą solanką. Sól można rozpuścić w gorącej wodzie, aby szybciej się rozpuściła, ale napełnij pomidory ciepłą wodą.
przykryj pomidory przygotowaną i ugotowaną bawełnianą szmatką i posyp musztardą w proszku. Po pierwsze, proszek ochroni przed powstawaniem pleśni (co często ma miejsce w przypadku pomidorów w puszkach), a po drugie doda nowego smaku gotowym konserwom.
w tej formie słoik powinien stać około półtora tygodnia, zawsze w średniej temperaturze pokojowej.
kiedy czas się skończy, musisz zamknąć go plastikową pokrywką i włożyć do lodówki. Solone pomidory będą gotowe za cztery tygodnie, ale możesz pobrać próbkę wcześniej, za dwa tygodnie. Im dłużej pomidory stoją, tym bardziej fermentują, wybierz-jaki stopień kwasowości lubisz bardziej. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g