pomidory solone z chrzanem i musztardą w słoiku

tradycyjny przepis na prawdziwe solone pomidory!
KatrinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 67 % 4 g
29 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 38 D 15 min

w naszej rodzinie solone pomidory bardzo szanowany, zwłaszcza w mroźne zimowe wieczory w postaci przekąski pod gotowanymi ziemniakami. Ten przepis kulinarny szpiegowałem na blogu znajomego kolegi z pracy około rok temu. Zeszłej jesieni sama zrobiła pięć puszek takich pomidorów, wszystkie moje bardzo szybko je zmyły, nie udało mi się ukryć na święta Nowego Roku…

najpierw musisz przygotować słoik do konserw (spłukać ,zagotować – kalcynować-kto to robi, chociaż nic nie będziemy konserwować). Następnie połóż wszystkie określone przyprawy na dnie, z wyjątkiem soli i proszku musztardowego. Osobiście lubię kroić czosnek na pół i nie wkładać go w całe plasterki.

weź pomidory, dobrze je umyj, przebij każdy widelcem w kilku miejscach i włóż do słoika gęstymi warstwami.

osobno w jednym litrze dobrze przegotowanej i schłodzonej wody do temperatury pokojowej rozcieńczyć sześćdziesiąt gramów soli i natychmiast zalać pomidory w słoiku tą solanką. Sól można rozpuścić w gorącej wodzie, aby szybciej się rozpuściła, ale napełnij pomidory ciepłą wodą.

przykryj pomidory przygotowaną i ugotowaną bawełnianą szmatką i posyp musztardą w proszku. Po pierwsze, proszek ochroni przed powstawaniem pleśni (co często ma miejsce w przypadku pomidorów w puszkach), a po drugie doda nowego smaku gotowym konserwom.

w tej formie słoik powinien stać około półtora tygodnia, zawsze w średniej temperaturze pokojowej.

kiedy czas się skończy, musisz zamknąć go plastikową pokrywką i włożyć do lodówki. Solone pomidory będą gotowe za cztery tygodnie, ale możesz pobrać próbkę wcześniej, za dwa tygodnie. Im dłużej pomidory stoją, tym bardziej fermentują, wybierz-jaki stopień kwasowości lubisz bardziej. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy