Niemieckie struły (strudli)
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij jajka trzepaczką. Jeśli są zbyt małe, bierzemy trzy sztuki, jeśli są duże, to dwie. Wlej sól i cukier do jajek. Wlać margarynę, śmietanę, śmietanę stopioną na kuchence. Wlej sodę. Zaczynamy dodawać stopniowo mąkę, natychmiast mieszając ciasto. Nie powinno być fajne, raczej delikatne.
powstały kawałek jest cięty na trzy części. Rozwałkuj każdą część bardzo cienko w kształcie koła. Powierzchnię pokrywamy cienką warstwą oleju roślinnego, a następnie zwijamy zgrabną rolkę. Pokrój go na kawałki. To będą nasze struły.
w rondlu z grubym dnem usmaż drobno posiekaną cebulę. Dodajemy tutaj kostki surowych ziemniaków. Wlej wodę, aby lekko zamknąć ziemniaki. Gotuj na wolnym ogniu przez dwie minuty. Rozłóż strudli na wierzchu. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj w ogniu przez czterdzieści minut.
ten posiłek podawany jest ze śmietaną, świeżą zieloną cebulą. Możesz dodać tutaj drobno posiekany czosnek.
powstały kawałek jest cięty na trzy części. Rozwałkuj każdą część bardzo cienko w kształcie koła. Powierzchnię pokrywamy cienką warstwą oleju roślinnego, a następnie zwijamy zgrabną rolkę. Pokrój go na kawałki. To będą nasze struły.
w rondlu z grubym dnem usmaż drobno posiekaną cebulę. Dodajemy tutaj kostki surowych ziemniaków. Wlej wodę, aby lekko zamknąć ziemniaki. Gotuj na wolnym ogniu przez dwie minuty. Rozłóż strudli na wierzchu. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj w ogniu przez czterdzieści minut.
ten posiłek podawany jest ze śmietaną, świeżą zieloną cebulą. Możesz dodać tutaj drobno posiekany czosnek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g