bułka Makowa drożdżowa

pyszna bułka Makowa z pewnością będzie ulubieńcem rodziny! Oto on, moja radość, przyszedł z ulicy. Oczy błyszczą, policzki są różowe, a buty są jak rozrzucone! To łajdak! Zdejmij czapkę, kurtkę, powieś. Co na obiad z jedzeniem? Ziemniaki smażone. Co to jest "woo-woo"? Nie chcesz ziemniaków, a czego chcesz? Masz ochotę na bułkę z makiem? Według przepisu na bułkę makową? Cóż, Nie wiem, muszę się z tobą spotkać. Może pójdziesz mi na spotkanie i w końcu się ogolisz, bo dzieci już się ciebie boją. Przygotowujemy bułkę makową dla rodziny.
AnastasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 69 % 45 g
314 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

na początek zajmijmy się mielonym makiem. Opłucz go w gorącej wodzie, zalej wrzącą wodą i pozostaw na pół godziny. Wlej wodę przez sito, ostudź mak i dwukrotnie przepuść przez maszynę do mięsa. Wymieszaj mak z cukrem-nadzienie makowe jest gotowe.
przygotuj ciasto drożdżowe z mąki, ciepłego mleka, granulowanego cukru, jajek i masła, dodaj rozcieńczone drożdże i ustaw na 3 godziny. Nie zapominaj, że wszystkie składniki są dodawane do mleka i ugniatane. Podczas podnoszenia dwukrotnie ugniatamy ciasto, uwalniamy nadmiar powietrza. Gotowe elastyczne ciasto rozwałkowujemy warstwą o grubości 1 cm, kładziemy na nim mak mielony i zwijamy rurką. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i pozostaw rolkę do rozłożenia na 40 minut w cieple. Bułkę smaruje się ubitym jajkiem, aby uzyskać błyszczącą, piękną powierzchnię i piecze na ogniu w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut.
schłodzona bułka jest krojona na porcje. Bardzo dobry z mlekiem lub herbatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy