skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek zajmijmy się mielonym makiem. Opłucz go w gorącej wodzie, zalej wrzącą wodą i pozostaw na pół godziny. Wlej wodę przez sito, ostudź mak i dwukrotnie przepuść przez maszynę do mięsa. Wymieszaj mak z cukrem-nadzienie makowe jest gotowe.
przygotuj ciasto drożdżowe z mąki, ciepłego mleka, granulowanego cukru, jajek i masła, dodaj rozcieńczone drożdże i ustaw na 3 godziny. Nie zapominaj, że wszystkie składniki są dodawane do mleka i ugniatane. Podczas podnoszenia dwukrotnie ugniatamy ciasto, uwalniamy nadmiar powietrza. Gotowe elastyczne ciasto rozwałkowujemy warstwą o grubości 1 cm, kładziemy na nim mak mielony i zwijamy rurką. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i pozostaw rolkę do rozłożenia na 40 minut w cieple. Bułkę smaruje się ubitym jajkiem, aby uzyskać błyszczącą, piękną powierzchnię i piecze na ogniu w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut.
schłodzona bułka jest krojona na porcje. Bardzo dobry z mlekiem lub herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g