ciasto miodowe

uważaj! Wypieki z tego ciasta wypadają ze stołu w kilka sekund! Przepis kulinarny na to ciasto miodowe jest szczególnie odpowiedni do robienia pierników i kręconych wypieków. Ciasto miodowe okazuje się bardzo aromatyczne, a jedzenie z niego zaskoczy każdego smakosza.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 14 % 11 g
węglowodany 76 % 61 g
378 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To wszystkie produkty potrzebne do ciasta miodowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij miękką śliwkę mikserem.masło i cukier. Dodaj cynamon, jajko, miód.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do mieszanki miodu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Okazuje się, że to taka ciężka bułka. Ciasto dzielimy na trzy części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Każdy zwija się w warstwę o grubości półtora cm na pierniki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wytnij niezbędne figury, przenieś na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w 170 stopniach do miękkości (gdy tylko będą złote)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszyscy nam się podobało.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy