ciasto miodowe
skład / składniki
18
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To wszystkie produkty potrzebne do ciasta miodowego.
Krok 2:
Ubij miękką śliwkę mikserem.masło i cukier. Dodaj cynamon, jajko, miód.
Krok 3:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do mieszanki miodu.
Krok 4:
Okazuje się, że to taka ciężka bułka. Ciasto dzielimy na trzy części.
Krok 5:
Każdy zwija się w warstwę o grubości półtora cm na pierniki
Krok 6:
Wytnij niezbędne figury, przenieś na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Krok 7:
Piec w 170 stopniach do miękkości (gdy tylko będą złote)
Krok 8:
Wszyscy nam się podobało.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g