skład / składniki
metoda gotowania
istnieje wiele przepisów na marynaty do grillowanego kurczaka. Chcę przedstawić Ci moją opcję. Podoba mi się to, że do jego przygotowania nie używa się octu, a mięso nie jest ostre. Kurczak jest uważany za pokarm dietetyczny, a ta marynata pozwala mu pozostać tak samo dietetycznym.
oczywiście ten przepis można zmienić, na przykład często zastępuję cukier miodem. Wydaje mi się, że jest bardziej aromatyczny, berberys nie może być w ogóle brany, nagle nie będzie pod ręką. W zwykłych marynatach nie jestem zadowolony z obecności różnych "obcych" składników: oregano, limonki. Cóż, po co oni, skoro można użyć czegoś bardziej przyziemnego i intymnego.
Cóż, ugniatamy czarny pieprz i kilka groszków ziela angielskiego (nie wszystkie), myj też berberys. Wymieszaj wszystko z solą i cukrem lub miodem. Dodaj goździki, resztki ziela angielskiego, zalej sokiem z winogron i wodą, w której rozcieńczono kwas cytrynowy. Możesz lekko podgrzać, aby sól i cukier rozpuściły się szybciej. Musisz trochę podgrzać. Napełnij kurczaka marynatą, pozostaw na pięć godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g