suche ciasto drożdżowe z miodem

świetny przepis na klasyczne ciasto drożdżowe! Aby przygotować ciasto drożdżowe z suchych drożdży, możesz użyć tradycyjnego przepisu kulinarnego. Ale pieczenie będzie smaczniejsze, jeśli do tego ciasta nadal włożysz miód.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 69 % 35 g
235 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

musisz więc wziąć ciepłą wodę, a jeszcze lepiej mleko i rozpuścić w nim nasze suche drożdże. Następnie dodaj kolejno sól, cukier i jajka. Wszystko wymieszać. Można również umieścić swoje ulubione smaki. Uwielbiam naturalne dodatki i najczęściej wkładam wanilię do ciasta. W tym przepisie kulinarnym proponuję dodać miód. To najlepsze i najzdrowsze jedzenie na świecie. Następnie przesiej mąkę i cienkim strumieniem, ciągle mieszając, dodaj do rondla. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Musi stać się jednorodny. Nie powinno być w nim grudek. Aby zagnieść takie ciasto, potrzebujesz czasu około 8 minut. Ciasto nie powinno być płynne, ale też bardzo strome. W zależności od mąki, możesz spojrzeć, być może będziesz musiał dodać więcej mleka. Mąka może wchłaniać dużo płynów. Na samym końcu procesu przygotowania ciasta należy dodać trochę oleju rozgrzanego w łaźni wodnej.
ciasto na patelni przykryj pokrywką i pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu. Czas fermentacji ciasta wynosi około 2-2, 5 godziny. Jeśli ciasto mocno wzrośnie w tym czasie, należy je ugniatać. Następnie ciasto ponownie mocno wzrośnie. Trzeba go ponownie ugniatać. To wszystko. Nie jest trudno zrobić ciasto drożdżowe z suchych drożdży. Pyszne bułeczki i ciasta dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy