skład / składniki
gotowanie krok po kroku
musisz więc wziąć ciepłą wodę, a jeszcze lepiej mleko i rozpuścić w nim nasze suche drożdże. Następnie dodaj kolejno sól, cukier i jajka. Wszystko wymieszać. Można również umieścić swoje ulubione smaki. Uwielbiam naturalne dodatki i najczęściej wkładam wanilię do ciasta. W tym przepisie kulinarnym proponuję dodać miód. To najlepsze i najzdrowsze jedzenie na świecie. Następnie przesiej mąkę i cienkim strumieniem, ciągle mieszając, dodaj do rondla. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Musi stać się jednorodny. Nie powinno być w nim grudek. Aby zagnieść takie ciasto, potrzebujesz czasu około 8 minut. Ciasto nie powinno być płynne, ale też bardzo strome. W zależności od mąki, możesz spojrzeć, być może będziesz musiał dodać więcej mleka. Mąka może wchłaniać dużo płynów. Na samym końcu procesu przygotowania ciasta należy dodać trochę oleju rozgrzanego w łaźni wodnej.
ciasto na patelni przykryj pokrywką i pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu. Czas fermentacji ciasta wynosi około 2-2, 5 godziny. Jeśli ciasto mocno wzrośnie w tym czasie, należy je ugniatać. Następnie ciasto ponownie mocno wzrośnie. Trzeba go ponownie ugniatać. To wszystko. Nie jest trudno zrobić ciasto drożdżowe z suchych drożdży. Pyszne bułeczki i ciasta dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g